28. okt 2019.

Novinaru Budimiru Ničiću prva nagrada na INTERFER-u

Dopisnik Glasa Amerike, servisa na srpskom jeziku, Budimir Ničić dobio je prvu nagradu za najbolju TV reportažu na Internacionalnom festivalu reportaža i medija (INTERFER).

Budimir Ničić je nagradu osvojio za reportažu – „Pošumljavanje teladi, uzgoj ptica i Srba“, odnosno za priči o publikaciji koju je na „srpskom jeziku“ objavilo kosovsko Ministarstvo poljoprivrede.

Ovaj tv prilog i sama publikacija izazvali su brojne reakcije na Kosovu, ali i u centralnoj Srbiji, zbog čega je reagovao i poverenik za jezik na Kosovu Slaviša Mladenović, a pomenuto ministarstvo u međuvremenu objavilo novu publikaciju.

Nagrade su, inače, dodeljene u pet kategorija – TV, novinska, radio, foto i društveno odgovorna reportaža.

Na INTERFERU je u kategoriji novinska reportaža prvo mesto osvojio Boris Subašić iz „Večernjih novosti“ za reportažu „Ljudi traže granice da bi ih prevazišli“.

U kategoriji novinska reportaža diplomu INTERFER-a dobila je i novinarka agencije TANJUG Suzana Peljto za reportažu o orlu krstašu „Čuva svoj rod i naš grb“.

Prvu nagradu u kategoriji radio reportaza dobila je Milena Božović Manić sa Radio Beograda za reportažu „Homo Poetikus Kiš“, dok je u kategoriji foto reportaža prvonagrađeni Mario Leone Bralić za reportažu „U srcu Amazonije“.

U kategoriji društveno odgovorna reportaža prvo mesto osvojila je reportaža „Novi Sad – novi ja“ Jasne Ðurović.

Najviše priznanje INTERFER-a Gran-prix, dobila je Jovana Uhrin za reportažu „San urgentne noći“ o značaju doniranja organa i transplatacije.

Direktorka INTERFER-a Tamara Popov je rekla da joj je drago što su i ove godine odata priznanja najboljim reporterima.

„Kroz godine postojanja, sebi smo postavili ciljeve koje smo uspeli da ostvarimo, a jedan od njih je da nam se, pored autora i samostalnih reportera, prijavljuju čitave redakcije i produkcije što je bila ideja od početka stvaranja ovog festivala“, rekla je ona.

Drugi cilj je, dodala je, da se INTERFER svake godine razvija u pogledu kvaliteta i kvantiteta pristiglih reportaža.

„Uspeli smo da održimo balans i damo jednaki značaj svakom obliku reportaže kroz pet kategorija i misilim da je to najveći značaj ovog festivala“, navela je Popov.

Proslavljeni pesnik i publicista Pero Zubac, koji je predsednik žirija, je rekao da je reportaža kraljica novinarstva, a da je novinska reportaža kraljica svih reportaža.

„Ona nema nikakavu drugu pomoć sem srca, duše, umeća pisanja, nema pomoć videa, slike…“, naveo je on i dodao da je sve što je najbolje u novinarstvu zapisano i ostalo je u reportažama.

Prava reportaža, rekao je, ne može nikoga da ostavi ravnodušnim, naveo je i dodao da ona čoveka ostavi u razmišljanju, razneži, izazove u njemu nemoć, potrebu da se pobuni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend