29. okt 2020.

NUNS izradio izveštaj Sloboda izražavanja u vreme vanrednog stanja

NUNS je izradio izveštaj “ Sloboda izražavanja i medijski pluralizam u vreme vanrednog stanja (Refleksija na aktivnosti iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23)“.

Kako navode u saopštenju, tokom vanrednog stanja donet je niz propisa kojima je ograničen određen broj osnovnih prava, a koji su imali direktan uticaj na rad novinara, uključujući tu ograničavanje kretanja, zabranu prisustva događajima važnim za pravovremeno i istinito obaveštavanje građana i druga postupanja vlasti koja su uticala na onemogućavanje novinara da profesionalno obavljaju svoj posao.

– U posmatranom periodu uočen je porast incidentnih situacija učinjenih na štetu novinara u odnosu na vreme koje je prethodilo vanrednom stanju, ali i u odnosu na isti posmatrani period lane. Ovim izveštajem obuhvaćeni su svi propisi koji su imali uticaja na rad novinara tokom vanrednog stanja, kao i najvažnije informacije i podaci koji se tiču napada i pritisaka na novinare, rada samoregulatornih i regulatornih tela, rada na medijskoj reformi. Na kraju izveštaja data je i analiza propisa donetih od proglašenja pandemije do maja ove godine, a koji su bitno uticali na stanje medijskih sloboda i medijskog pluralizma u Srbiji, navode iz NUNS-a.

Izveštaje na srpskom i engleskom jeziku možete naći na sledećem linku: http://nuns.rs/about-nuns/publications/reports.html

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend