07. jun 2017.

Održane prve radionice u okviru projekta „Javni novac za javni interes“

Prve radionice za 40 predstavnika lokalnih organizacija civilnog društa (OCD) u okviru projekta „Javni novac za javni interes“ održane su u maju u Beogradu.

Foto: BIRN

Foto: BIRN

Radionice su bile usmerene na edukaciju u oblasti definisanja javnog interesa u informisanju, kao i u oblasti praćenja tokova javnog novca u lokalnim medijima.

Prva radionica koja je trajala od 15. do 17. maja okupila je organizacije iz 14 gradova Srbije, koje su izrazile želju da se bliže upoznaju sa načinima uključivanja građana u proces definisanja, implementacije i monitoringa javnog interesa u lokalnim medijima.

Osim znanja u oblasti medijskih politika i građanske participacije u demokratskim procesima, učesnici su kroz praktičan rad mogli da se upoznaju sa uslovima i preprekama realizacije participativnih projekata. Takođe, polaznici ove radionice će imati mogućnost da odmah primene novostečena znanja u okviru programa podrške lokalnim OCD kroz male grantove za koje je konkurs zatvorenog tipa raspisan nakon radionice.

Druga radionica na kojoj je učestvovalo dvadeset predstavnika lokalnih OCD koji su bili zainteresovani za edukaciju pod nazivom „Istraživačke tehnike i monitoring tokova budžetskog novca u medijskom sektoru“ realizovana je od 24. do 26. maja.

Polaznici su se kroz praktičan rad sa ekspertima u toj oblasti upoznali sa osnovnim modelima i mehanizmima potrošnje javnog novca u medijskom sektoru. Vežbajući primenu istraživačkih tehnika prikupljanja podataka o javnoj potrošnji javnog novca u medijskom sektoru i primenjujući metod analize medijskog sadržaja finansiranog javnim novcem, učesnici su stekli veštine koje će im omogućiti samostalno praćenje efekata koji potrošnja javnog novca ima na kreiranje medijskog sadržaja.

I ova grupa polaznika imaće mogućnost nastavka saradnje na projektu „Javni novac za javni interes“ kroz učešće u istraživačkom timu koji će pomenute metode koristiti u velikom istraživanju planiranom u okviru projekta.

Projekat „Javni novac za javni interes“ realizuje BIRN u saradnji sa NUNS-om i Slavko Ćuruvija fondacijom a finansira Delegacija EU u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend