27. dec 2017.

Održana javna rasprava o lokalnim medijskim temama od javnog interesa u Valjevu

Centar za ravnomerni regionalni razvoj – CenTriR organizovao je javnu raspravu na kojoj su široj javnosti predstavljeni rezultati javnih konsultacija sprovedenih u Valjevu, a koje su imale za cilj uključivanje javnosti u definisanje medijskih tema od lokalnog  javnog interesa. 

Naime,  CenTriR već nekoliko meseci, kroz projekat „Informisan građanin=aktivan građanin“,  pokušava  da se na narednim gradskim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata izdvajaju sredstva za one lokalne teme koje su zaista od najvećeg interesa za svakodnevni život Valjevki i Valjevaca.

Kako navode iz CenTriR-a, tokom trajanja javnih konsultacija anketirano je 238 građana i građanki Valjeva, dok je na fokus grupnim diskusijama učestvovalo više od 20 predstavnika različitih sektora (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, civilni sektor, komunlane delatnosti, sport, kultura, mladi i zaštita životne sredine).

Ispitanici su istakli da se o dešavanjima u svom gradu najviše informišu preko lokalnih Internet portala, društvenih mreža i lokalnih TV stanica, kao i to da se lokalni mediji najčešće bave sledećim temama: praćenjem rada organa lokalne samouprave, politikom i stranačkim aktivnostima, servisnim informacijama, kulturom i sportom.

Među njima se nalaze neobjektivnost i pristrasnost u izveštavanju, kao i nedostatak raznolikosti sadržaja koji se uglavnom svodi na prosto deljenje i objavljivanje jednog te istog članka/izveštaja koji je objavio neki lokalni medij.

[povezaneprice]

Takođe, nedostaju i različite forme izveštavanja, poput debata, reportaža i istraživačkih/analitičkih tekstova, odnosno lokalni mediji sve češće liče i rade po modelu PR agencija u svrhu promocije određenih događaja ili subjekata.

Kada je reč o predlozima medijskih tema koje ispitanci smatraju posebno značajnim, te o njima treba da izveštavaju lokalni mediji plaćeni novcem građana i građanki Valjeva, dominiraju teme iz zaštite životne sredine (aerozagađenje, upravljanje komunalnim otpadom, podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine i razvoj ekoturizma u klisuri reke Gradac), ekonomije (zapošljavanje, razvoj preduzetništva i nove investicije) i omladinske politike (unapređenje položaja mladih, pogotovo mladih sa sela).

CenTriR će na osnovu predloga sakupljenih tokom javnih konsultacija uputiti predlog odluke o lokalnim medijskim temama od javnog interesa na usvajanje Gradskom veću Valjeva.

Vreme će pokazati da će se one zaista i naći u konkursima za medijske projekte 2018. i 2019. godine.

Projekat „Informisan građanin=aktivan građanin“ se realizuje u okviru programa podrške: „Kaži/traži šta te zanima“ koji izvode Nezavisno udruženje novinara Srbije, Balkanska istraživačka mreža i Slavko Ćuruvija fondacija, u okviru projekta „Javni novac za javni interes“ koji finansira Evropska unija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend