15. sep 2021.

Podcast Nova.rs u svim režimskim medijima

Saša Janković, gostovao je u podcastu Snaga uma na Nova.rs i govorio o svemu što je naučio o ljudskoj prirodi tokom bavljenja politikom. Gostovanje Jankovića podiglo je veliku prašinu pre svega u režimskim tabloidima i na nekim televizijama.

Podkast Snaga uma (Foto: Snimak ekrana)

Saša Janković je u razgovoru sa Miljanom Nešković ekskluzivno za Nova.rs između ostalog govorio i o „savetima koji dolaze sa svih strana“, kao jednoj vrsti dodatnog pristiska sa kojim se suočavaju ljudi koji se bave politikom u Srbiji.

„Uveren sam da je moguće pobediti ovo zlo, ali put do pobede nad Vučićem ne ide preko saradnje sa njim, niti preko pravljenja bilo kakvih kompromisa, navodno zarad višeg cilja. Ta linija jednom kada se pređe, sve granice se gube“. (…)Politički stratezi, ambasadori, kvaziprijatelji… Svi su mi govorili isto. Ti i Vučić ste isto godište, čak se i poznajete, on tebe poštuje, treba da budeš super sa njim, pa da mu se podvučeš pod kožu i da u jednom momentu sve preokreneš. Tako se osvaja vlast. Apsolutno mi je bilo ispod časti da uzimam to u razmatranje. Treba da sedim sa nekim i da pletem zaveru kako da postanem kalif umesto kalifa? To je ružno. Dešavalo mi se i da čujem: Ako nećeš sa Vučićem, sa kim bi mogao u SNS-u. U slučaju da Vučiću otkaže srce… Šta na to čovek može da odgovori? Hajde da se pravimo da to nisam čuo, jer ako prihvatim da sam čuo to što ste rekli nikad više ne možemo da pričamo. Bez obzira što mi je taj čovek učinio najgore stvari u životu, šta bih ja bio ako bih tako razmišljao o njemu? To tako ne može“, objasnio je Janković i istakao da je siguran da se ovo nije dešavalo samo njemu već neka vrsta dominantnog pristupa našoj političkoj sceni oduvek.

Janković je objasnio da je njegova lekcija iz tog perioda da je promena moguća samo ako je suštinska, i da one moraju biti i na nivou političkih organizacija, ali i pojedinaca koji moraju da mere svaki svoj postupak odgovorno:

„Sve je to pogrešan put. Na njemu nema dobrih stanica i nema pobeda. Ove sugestije nisu nešto što se dešavalo samo meni. Uveren sam da je to paket saveta koje dobije većina političara u Srbiji“, istakao je Janković koji je tokom podcasta sve vreme isticao važnost čuvanja etike u politici ukoliko želimo bilo kakve realne promene.

Ovu ispovest, koja daje uvid Saše Jankovića u specifičnosti političkog mentaliteta na ovim prostorima, većina tabloida i političkih analitičara bliskih vlasti predstavili su kao priznanje o postojanju namere za državni udar, i neku vrstu dokaza zavere o rušenju Vučića sa Zapada.

„Tema podcasta nije bila teorije zavere u politici Srbije, već trošnost ljudske prirode u politici, o kojoj je Janković veoma zanimljivo i bez ustezanja govorio. Ovakvi spinovi su nepotrebni, ali i očekivani“, rekla je Miljana Nešković, autorka podcasta.

Janković je govorio o tome kako je pri ulasku u politiku bio spreman na zlodela od strane vlasti, ali da nije bio spreman na sve što se dešavalo u takozvanim njegovim redovima. Kako je istakao, o tome „nikad do sad nije govorio u javnosti, a verovatno više i neće“.

„Moja greška je bila u tome što sam mislio da ću svim nesavršenostima ljudske prirode umeti da rukovodim. Pre kampanje upoznao sam jednog čoveka koji je iznutra strahovito problematičan, imao sam osećaj da je najgori čovek na svetu. A opet sam mislio da ću moći njegove dobre strane da pronađem i da uposlim u kampanji. Svako od nas je kao dobar za nešto. I to bi možda bilo moguće da je to bio slučaj sa jednim ili dva čoveka. Dogodilo se samo da sam shvatio da sam okružen nekim ljudima koji su se najsnažnije gurali da budu tu. Tu je bilo i fantastičnih ljudi, ali oni nisu hteli da se laktaju i ostali su po strani. Moja je greška bila što sam mislio da ću uspeti da izvučem najbolje od ovih što hoće, naspram ovih što oklevaju. Onda smo došli do toga da sam se 90 odsto svog vremena bavio ljudskom prirodom“, priznao je Janković.

Nova epizoda podcasta Snaga uma izazvala je i brojne komentare u krugovima profesionalnih novinara, zbog otvorenosti razgovora i značajnim uvidima koje je Saša Janković izneo u javnost.

Celu epizodu pogledajte na linku ispod:

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend