21. apr 2021.

Potpisan sporazum o saradnji UNS-a i Saveta romske nacionalne manjine

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić potpisali su danas u prostorijama Udruženja sporazum o saradnji u cilju punog i efikasnog uključivanja pripadnika ove manjine u oblasti javnog informisanja.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Nakić izjavio je da je Savetu važan napredak oblasti koja se tiče obaveštavanja na romskom jeziku, a koja im je u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina poverena, što podrazumeva veći broj medija na tom jeziku, kao i novinara romske nacionalnosti.

„Smatramo da bismo na taj način uspeli da razbijemo određene stereotipe i predrasude prema romskoj zajednici. Važno je da uz ovu saradnju promovišemo našu zajednicu široj javnosti – da se čuje naš glas, stavovi, ideje i predlozi, kao i da se javnost upozna sa problemima sa kojima se zajednica suočava, ali i sa primerima dobre prakse“, izjavio je Nakić.

On je dodao da je Savetu ove manjine značajna podrška UNS-a i u očuvanju romskog jezika, pogotovo kroz pokretanje pisanih medija na tom jeziku, budući da ih ima malo ili ih gotovo nema, kao i u edukovanju Roma koji se odluče za novinarski poziv.

„Značajna nam je vaša podrška u očuvanju romskog jezika budući da smo za integraciju, ali ne i za asimilaciju. Jezik, po kojem smo prepoznatljivi, poslednja je brana ka asimilaciji, a uspeli smo da ga očuvamo više od jednog milenijuma. To je bogatstvo ne samo nas Roma, nego i Srbije“, rekao je Nakić.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović naglasio je da je ovaj sporazum vrlo značajan za Udruženje, jer će se njime ojačati i naša organizacija, kao i da veruje da će u bliskoj budućnosti biti Roma u organima UNS-a i da ćemo imati novinare koji će biti prepoznatljivi celoj javnosti, a koji su deo romske zajednice.

„Drago nam je što možemo da pomognemo Savetu i romskoj zajednici koja je važan deo našeg društva i koja je decenijama bila zapostavljena, uključujući i medijski sektor. Verujemo da će se ta situacija popraviti narednih godina i tu smo za svaku vrstu podrške“, rekao je predsednik UNS-a Radomirović. On je predložio i osnivanje odbora za saradnju u kojem bi predstavnici UNS-a i ovog Saveta bili u svakodnevnom kontaktu za međusobnu pomoć.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, osim predsednika, sastanku u prostorijama Udruženja prisustvovale su i Pala Čabrilovski, predsednica Izvršnog odbora ovog Saveta i Sonja Mitrović Lukić, član odbora za obaveštavanje. U ime UNS-a su prisustvovali predsednik Vladimir Radomirović i generalni sekretar Nino Brajović.

Zahvaljujući ovom sporazumu koji su danas potpisali Radomirović i Nakić, UNS će u okviru novinarske škole organizovati obuku za pripadnike romske nacionalne manjine, pružati podršku za razvoj i realizaciju medija na romskom jeziku, obezbediti pomoć za pokretanje, uređivanje i distribuciju medija na romskom jeziku, kao i podršku za pisanje projekta za zajedničko učešće na konkursima…

Sporazum o zajedničkoj saradnji i delovanju između UNS-a i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji potpisan je u cilju podrške poštovanju, zaštiti i ispunjenju zakonskih prava Roma, zarad punog i efikasnog uključivanja Roma u sve oblasti društvenog života, posebno u oblasti javnog informisanja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend