26. sep 2022.

UNS poziva novinare da se ne kandiduju na izbornim listama za nacionalne savete

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra učešće novinara i urednika u kampanji za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina neprihvatljivim i poziva ih da ne budu na izbornim listama.

Prema informacijama koje ima UNS, na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina nalaze se novinari i urednici manjinskih redakcija, i to ne samo na komercijalnim televizijama već i na javnom servisu, RTV-u.

UNS podseća da u poglavlju sprečavanje korupcije i sukoba interesa Kodeksa novinara Srbije piše da „učešće u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji (političkih stranaka, kompanija i slično), ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim (uredničkim) poslom“. U Kodeksu se navodi i da bi novinar „trebalo da učini sve da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ugled ili ugled profesije“.

UNS smatra da je neprihvatljivo istovremeno obavljanje novinarskog posla i kandidovanje za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali da se novinari i medijski radnici mogu kandidovati ukoliko zamrznu svoj novinarski status.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend