15. sep 2018.

Za projekte nacionalnih manjina 21,8 miliona dinara

Ugovore za finansiranje 74 projekata nacionalnih manjina u Srbiji, u vrednosti od 21,8 miliona dinara, potpisao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sa predstavnicima nacionalnih manjina.

Branko Ružić je podsetio da Fond za nacionalne manjine nije bio aktivan skoro 15 godina i ukazao da je pokrenut prošle godine, kako kaže, skromnim sredstvima od 1,8 milion dinara.

„Ove godine iznos Fonda je 21,8 miliona dinara, a sredstva će biti iskorišćena za projekte koji će pomoći razvoju informisanja na jezicima nacionalnih manjina“, naveo je Ružić.

Ukazao je da su za tu vrstu projekata bili opredeljeni predstavnici Saveta nacionalnih manjina, a su Vlada Srbije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prihvatili njihov predlog.

„Uveren sam da će kroz oblast informisanja zaživeti još jače baštinjenje i tradicija svega onoga što nacionalne manjine kao dragocenost srpskog društva nose“, rekao je ministar.

Istakao je da za Ministarstvo na čijem je čelu ova godina predstavlja „godinu nacionalnih manjina“, nakon, navodi, set manjinskih zakona koje je srpski parlament usvojio, pohvala koje je Srbija dobila od međunarodnih institucija, kao i prošlonedeljne pohvale visokog predstavnika za nacionalne manjine OEBS-a Lamberta Zanijera.

Ružić je pozvao sve pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da iskoriste svoje aktivno ili pasivno biračko pravo i da uzmu učešće na izborima 4. novembra za Savete nacionalnih manjina.

„Manjine će na taj način ojačati i strukturalno i kvalitativno sastav Saveta nacionalnih manjina“, ukazao je ministar.

Dodao je da će Srbija nastaviti zakonski da unapređuje tu oblast, koja je, kaže, do te mere već unapređena da prevazilazi standarde koji postoje u zemljama EU.

Upitan kakav je odziv nacionalnih manjina za upis u poseban birački spisak, nakon državne kampanje, Ružić je istakao da će pravo stanje biti jasno na sam dan glasanja, imajući u vidu, kaže, da se upis u birački spisak prekida 48 sati pre raspisivanja izbora.

Objasnio je da će se tada ustanoviti ko će ići na direktne izbore za nacionalne savete, a ko preko elektronskih skupština..

„Upis u poseban birački spisak je jedna kontinuirana aktivnost. Tom aplikacijom omogućili smo da jednim klikom i unosom JMBG-a, svaki građanjin pripadnik nacionalne manjine u Srbiji može da proveri da li je upisan u birački spisak i na kom će biračkom mestu glasti“, ukazao je Ružić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend