19. nov 2020.

Poziv novinarima i IT stručnjacima za učešće na projektu za nova rešenja u novinarstvu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvalo je danas mlade novinare i IT stručnjake iz Srbije da se prijave za učešće u prvom „Solution labu“, koji bi trebalo da ponudi nova rešenja za transparentnost javnih podataka.

Ideja projekta „Novi horizonti: Hakaton za nova rešenja u novinarstvu“ je da se kroz saradnju novinara, IT stručnjaka i drugih, nađu rešenja na nove izazove koji se pojavljuju zbog rastuće količine podataka o građanima na digitalnim platformama i istovremeno zbog nedostatka transparentnosti institucija.

Prijavljeni timovi treba da imaju najmanje tri člana, a prednost prilikom izbora imaće izbalansirani timovi koji bi uključivali barem po jednog novinara (studenta ili iskusnog novinara) i IT studenta/stručnjaka, uz mogućnost da u timu budu i dizajneri, marketing stručnjaci i drugi.

Timovi bi trebalo da razviju ideje koje se odnose na lakšu pretraživost i transparentnost javnih podataka, kao što su otvoreni podaci i kovid 19, slobodan pristup informacijama i privatnost podataka korisnika, kredibilitet izvora, dezinformacije i javni podaci i zaštita životne sredine.

Timovi imaju zadatak da za vreme trajanja projekta definišu koji problem žele da adresiraju i da ponude rešenje za to. Rešenje treba da predstave na kraju rada. Najbolje tri ideje će biti nagrađene, a prva nagrađena ideja biće dodatno podržana da bi bila i realizovana.

Prijave se mogu uputiti OVDE, najkasnije do 1. decembra 2020.

Projekat podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend