26. apr 2024.

Preminuo novinar Bojan Tončić

„Otišao je u svet daleko od masovnih grobnica, ratnih zločina, nepravde i laži o kojima je dugo, uporno, hrabro i briljantno pisao“, objavio je portal Autonomija.info, povodom smrti novinara Bojana Tončića.

Bojan Tončić (1967-2024) skretao je pažnju javnosti na činjenicu da se društvo nije suočilo sa pogubnim posledicama hegemonističkih velikodržavnih projekata.

Svojim tekstovima se suprotstavio činjenici da su ratni zločinci na javnim funkcijama, te odsustvu opštedruštvene empatije prema bolu žrtava zločina.

Bojan Tončić bio je novinar-komentator beogradskog portala XXZ, glavni urednik Dosijea o medijima Nezavisnog udruženja novinara Srbije i saradnik zagrebačke Lupige. Radio je u listu Danas od osnivanja, potom u E-novinama, bio je dopisnik sarajevskih Dana, portala Remarker i saradnik više medija u regionu.

Dobitnik je novinarskih nagrada „Dušan Bogavac“ Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za novinarsku etiku i hrabrost (2004), nagrade „Nikola Burzan“, koju dodeljuje dnevnik Danas (2001) i nagrade Podgoričkog novinarskog foruma (2014). Autor knjiga „Krivo srastanje“ (zbirka komentara i kolumni) i „Slučaj Topčider – Anatomija državnog zločina“ i koautor televizijskog serijala o Beogradskom krugu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend