25. nov 2018.

Radio Beograd u digitalnoj DAB plus tehnologiji

Sa Emisione stanice na Avali počelo je digitalno emitovanje signala Radio Beograda u DAB plus tehnologiji. U eksperimentalnom programu su četiri radijska programa Radio Beograda, a od naredne godine proširiće se ta mreža.

Početak nove ere radijskog programa simbolično su označili generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i direktor JP „Emisiona tehnika i veze“ Branko Gogić. Osim kvalitetnijeg signala u etru, primena ove tehnologije omogućava i velike uštede.

„Sada ćemo moći umesto 16 predajnika, koji su bili neophodni za efekte emitovanja, da imamo samo jedan koji će moći da se emituje na 16 programa radio-stanica“, rekao je Branko Gogić.

U narednom periodu obaviće se testiranja, podešavanja i optimizacija parametara emitovanja, a planirana je i nabavka opreme i poširenje digitalne mreže. Time će biti omogućen istovremeni rad analogne i digitalne mreže.

„Mogu da kažem da je digitalni signal upravo znak da smo krenuli u korak sa Evropom, to je jedan robustan izuzetno kvalitetan signal koji će imati prilike naši slušaoci da čuju. Omogućiće nove servise, nove programe koji će biti na FM mreži“, ukazao je direktor Radio Beograda Milan Nedić.

Početkom emitovanja programa Radio Beograda DAB plus tehnologijom, zaokružen je proces digitalizacije u našoj zemlji.

„Mi smo, inače, digitalizaciju televizije uradili kao najbolja država, ne samo u okruženju nego i šire u Evropskoj uniji, najbrže uradili kvalitetan prenos, a evo sada dolazimo i sa radiom, što je veliki uspeh“, ukazuje prof. Irini Reljin iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Digitalni signal trenutno se emituje sa Emisione stanice Avala, a već naredne godine očekuje se proširenje mreže sa još pet lokacija.

Video prilog RTS-a pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend