20. avg 2021.

Rakočević: Na narednoj sednici Uprava UNS predlaže kandidata za Komisiju za istragu ubistva novinara

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević izjavio je danas da će na narednoj sednici Uprave UNS predložiti kandidata za Komisiju za istragu ubistva novinara i ocenio da vrlo važno da se podstiče rad institucija u osvetljavanju ubistava novinara.

Živojin Rakočević Foto: Radio KiM

Novinarka Ljiljana Smajlović potvrdila je da je napustila Komisiju za istragu ubistava novinara i ocenila da UNS treba da izabere svog novog predstavnika.

Rakočević je za agenciju Beta rekao da „pretpostavlja“ da će kandidat biti neko iz „samog vrha UNS-a“.

On je istakao da se „ozbiljnost i trud“ rada te komisije ogleda i u slučaju ubistva jagodinskog novinara Milana Pantića, kada su na godišnjicu njegovog ubistva objavljeni rezultati rada komisije. „(Direktor Komisije) Veran Matić napisao je tekst u kojem je jasno i nedvosmisleno pokazao šta je ta komisija uradila i da je na tužilaštvu da pokrene njegov slučaj“, rekao je on.

Dodao je da je zadovoljan dosadašnjim radom Komisije za istragu ubistva novinara, jer je došlo do „pomaka“, odnosno, prvi put se razgovara i o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da je komisija tu da „podstiče, podseća i pritiska“ institucije da istražuju nerešena ubistva novinara.

Vlada Srbije 2012. godine formirala je komisiju koja istražuje nerešena ubistva novinara u Srbiji – Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend