20. avg 2021.

Konačno obuzdati senzacionalistički i lešinarski način izveštavanja o mentalnom zdravlju

Anne Marie Alves-Ćurčić, ispred neformalne inicijative građana “Za Tebe #VAZNOJE”, uputila otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, u vezi sa izveštavanjem medija o mentalnom zdravlju, koje prenosimo u celosti.

Foto: Jutjub snimak ekrana

Poštovana predsednice Vlade,

Početkom jula (08. 07.), na inicijativu poslanice SPS-a Snežane Paunović, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je dijalog na temu zaštite i unapređenja prava građana Srbije u oblasti mentalnog zdravlja.

Učesnici dijaloga bili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, nadležnih ministarstava, stručnih udruženja kao i nevladinih organizacija.

Na skupu je usvojen dokument u kojem je usaglašen niz “obavezujućih postupanja”, među kojima su usvajanje zakona o psihološkoj delatnosti, formiranje jedinstvenog registra organizacija i institucija koje se bave očuvanjem i unapređenjem mentalnog zdravlja, otvaranje centara za mentalno zdravlje i savetovališta za preventivnu zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja, kao i za pružanje psihosocijalnih usluga na lokalnom nivou, nezavisno od zdravstvenih centara.

Za razliku od gore navedenih postupanja za čiju je realizaciju nesumnjivo potrebno vreme, među obavezujućim postupanjima navedena je i preporuka koja se odnosi na medije – da njihovo izveštavanje bude “u skladu sa zaštitom ličnosti žrtava”, kao i da se radi na “destigmatizaciji korisnika pshološko-socijalnih usluga”.

Poštovana Predsednice Vlade, želim da verujem da zvanični dokumenti koji se usvajaju nisu “mrtvo slovo na papiru” te apelujem na Vas, članove Vašeg Kabineta, a posebno na ministarstva zdravlja, kulture i informisanja, prosvete, omladine i sporta, na ministarstvo za rad i socijalna pitanja, ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da sa nadležnim institucijama i regulatornim telima preduzmete zakonom predviđene mere kako bi se konačno stalo na put praksi besprizornog načina izveštavanja kako o osobama koje se nose sa mentalnim poteškoćama i poremećajima (navešću samo jedan od nedavnih naslova: “Pomahnitali medicinski tehničar u Bogatiću tukao pacijente i koleginicu: spominjao vile i demone”), tako i o slučajevima suicida (mediji ovih dana naširoko pišu o dva tragična slučaja suicida u Crnoj Gori – jedna od žrtava je maloletni dečak).

Duboko verujem da ćete se složiti da pitanje zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, posebno sada, u doba pandemije kojoj se nažalost još uvek ne nazire kraj, nije samo stvar pojedinca već društva u celini, kao što to nije i ne bi smelo da bude pitanje na kojem će se lomiti koplja politčkih neistomišljenika.

Mesta politizaciji tu nema – reč je o opštem dobru, javnom zdravlju, najdragocenijem kapitalu svake države, pa tako i Srbije.

Nije li to samo razlog više da se konačno stavi crvena linija kojom bi se obuzdao senzacionalistički i krajnje lešinarski način izveštavanja o tako osetljivoj temi, uz kršenje ne samo novinarskog etičkog kodeksa, već i zakona i Ustavom zagarantovanih prava građana, Konvencije o pravima deteta?

Iako nam realnost često govori suprotno, i dalje želim da verujem da živimo u zemlji u kojoj je, kada je u pitanju opšte dobro kao što je zdravlje, moguće postići konsenzus i sprovesti mere kako bi isto bilo zaštićeno, kao i da pitanje odgovornosti u ovom društvu neće zauvek biti tek puka misaona imenica.

S poštovanjem,

Anne Marie Alves-Ćurčić, ispred neformalne inicijative građana “Za Tebe #VAZNOJE”

1 komentar za: “Konačno obuzdati senzacionalistički i lešinarski način izveštavanja o mentalnom zdravlju

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend