17. dec 2021.

SINOS: U Smederevu usaglašeni zahtevi predstavnika lokalnih medija

Sindikat novinara Srbije (SINOS), u okviru kampanje „Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva“, održao je danas sastanak sa novinarima i medijskim radnicima u Smederevu.

Predsednica SINOS-a, Dragana Čabarkapa, obavestila je kolege da je u toku formiranje sindikalne mreže, koja bi trebalo da zaštiti i umreži kolege, da vidi koji su problemi u lokalnim medijima na nivou cele Srbije.

„Pre svega da se pokuša da budžetska sredstva iz konkretnog grada ostanu tamošnjim lokalnim medijima koji rade u interesu građana, poreskih obveznika iz te sredine, a ne da se daju po političkim i ostalim kriterijumima“, rekla je Čabarkapa i dodala da su ovom prilikom usaglašeni predlozi kolega.

Ona je navela da je danas tražila i hitan sastanak sa gradonačelnikom Smedereva i rekla da je dobila odgovor da će tokom iduće nedelje taj sastanak biti organizovan. Kako je istakla, na sastanku sa gradonačelnikom će tražiti da ono što je danas dogovoreno, bude i realizovano.

Koji su predlozi predstavnika lokalnih medija u Smederevu?

Prvo, zahteva se da se za projektno sufinansiranje izdvaja dva posto gradskog budžeta, ali isključivo za lokalne medije iz tog grada.

Drugo, zahteva se izmena načina formiranja Komisije za odlučivanje o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskog sadržaja – da članovi Komisije budu predstavnici lokalnih medija u tom gradu.

Treće, zahteva se revidiranje postojećih uslova za konkurisanje – obaveza medija da je opravdao sve ranije projekte.

Dogovoreno je i da se, u okviru predstojeće javne rasprave o izmeni Zakona o javnom informisanju i medijima, zahteva da na konkursu mogu učestvovati samo mediji koji su najmanje tri godine registrovani u Registru medija, kako bi se izbegle moguće zloupotrebe.

Na današnjem sastanku je usaglašeno da regionalni koordinatori Sindikata novinara Srbije budu Jelena Ilić (Novosti) i Dejan Đorić (Podunavlje.info).

Sastanku su prisustvovali predstavnici Televizije Smederevo, Radio LUX-a, Našeg glasa, portala SD kafe i Podunavlje.info.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend