08. maj 2019.

Skot: Mediji treba da budu psi čuvari, a ne borbeni psi

Nagrade za istraživačko novinarstvo u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Ambasade SAD u Srbiji dodeljene su večeras na Fakultetu dramskih umetnosti.

U kategoriji štampanih medija nagradu je dobio novinar Velimir Pejović, za tekst u listu Danas „Masakr mladića u Pandi država gura u zaborav“.

U kategoriji za online medije nagradu je dobila Jelena Veljković, novinarka BIRN-a, za seriju tekstova o nelegalnoj gradnji objekta na planini Golija.

U kategoriji za elektronske medije nagradu je dobila Tamara Tankosić, novinarka RTS-a, za prilog „Dečije bolesti zakazivanja pregleda“.

Plakete za hrabrost dobili su novinari Milovan Jovanović i Željko Matročević.

Specijalne plakete dobile su novinarke Dina Đorđević iz CINS-a za priče „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke“ i „Šarićev saradnik u poslu sa malim hidroelektranama“ i Ranka Ivanoski sa portala Voice za serijal tekstova o malverzacijama sa privatnom spalionicom životinjskog otpada.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot prilikom dodele nagrada izrazio je zabrinutost za nivo slobode medija u Srbiji.

“Različita mišljenja i stavovi su sve tiši, mediji se koriste za političke napade. Slobodni mediji bi trebalo da budi psi čuvari, a ne borbeni psi”, istakao je Skot.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je naglasio da vlast otvoreno i brutalno ruši slobodu medija.

“Novinari koji časno obavljaju svoj posao spali su na dno lestvice i glave su im sve više u torbi”, upozorio je Bodrožić.

On je dodao da je “naša obaveza da budemo solidarni i kolegijalni”.

Na konkurs za nagrade za istraživačko novinarstvo se prijavilo ukupno 38 novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend