24. jan 2021.

Šper: Novinarska udruženja da posvete mnogo više pažnje mladim novinarima

Novinarska udruženja moraju daleko više pažnje da posvete mladim novinarima i njihovom usavršavanju, jer je to jedina nada za budućnost novinarstva u Srbiji, izjavio je član Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Darko Šper.

„Presudna je uloga novinarskih udruženja i organizacija da nove, mlade ljude edukuju i da ih uključimo u male redakcije kojima mi upravljamo“, rekao je Šper koji je i poverenik Sindikata Nezavisnost Radio-televizije Vojvodina.

Novosadska novinarska škola je u saopštenju prenela da je Šper ;to rekao na onlajn okruglom stolu o istraživanju „Mediji o medijima, slobodi medija i novinarima“.

Na okruglom stolu je zaključeno da su usavršavanje mladjih generacija novinara, insistiranje na profesionalnosti i etici, te podsticanje udruživanja novinara neka od mogućih rešenja za poboljšanje medijske scene i položaja novinara u Srbiji.

Mediji u Srbiji duboko polarizovani

Profesor novinarstva Rade Veljanovski ocenio je da su mediji došli u situaciju da nastoje da one „druge“ istisnu iz medijske scene, ali ne zbog borbe za tržište već zbog „borbe da se ostane u političko-propagandnom ideološkom polju“.

„Mediji u Srbiji su duboko polarizovani, što je rezultat polarizovanosti društva u celini“, kazao je Veljanovski.

On je ocenio da kod Radio-televizije Srbije veći problem od neutralnosti prema ovoj ili onoj strani predstavlja neutralnost prema stvarnosti, koju javni servis „ignoriše“.

Komentarišući osnivanje nove Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, novinarka Tamara Skroza je ocenila da „treba izaći iz svih grupa“.

„Nema više o čemu da se razgovara. Ja sam protiv svakog dijaloga s vlastima, svaka radna grupa se završila katastrofom, još gorim tretmanom prema nama“, kazala je Skroza.

Nedostatak analiza u medijima

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da to udruženje nema velikih očekivanja od radnih grupa, ali da je učešćem u novoj radnoj grupi „pružilo još jednu šansu dijalogu“.

Profesorka novinarstva Dubravka Valić Nedeljković kazala je da je primetan nedostatak analitičkih, dubinskih analiza među vestima iz sfere medija.

Istraživanje „Mediji o medijima, slobodi medija i novinarima“ sprovedeno 2019. i 2020. godine, obuhvatilo je monitoring portala četiri televizije, pet dnevnih listova, portala medijskih udruženja, samoregulatornih i regulatornih tela, kao i fokus grupu i dubinske intervjue s medijskim profesionalcima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend