24. jan 2021.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje upućene novinaru portala Nova.rs, Vojislavu Milovančeviću, i poziva nadležne organe da hitno reaguju

Naime, u četvrtak uveče, Milovančeviću su sa više naloga društvene mreže Tviter upućene uvrede i preteće poruke, od kojih neke predstavljaju veoma ozbiljno i direktno ugrožavanje sigurnosti novinara.

Pretnje su usledile nakon objavljivanja teksta u kojem se novinar Nove.rs osvrnuo na slučaj silovanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. Jedan od korisnika pozvao je svoje istomišljenike da se „obrate“ Milovančeviću, nakon čega je više osoba, pod izgovorom da štite ugled Srpske pravoslavne crkve, uputilo preteće i uvredjlive poruke novinaru.

„Pretnje su počele da stižu nakon teksta, gde sam se osvrnuo na naše ranije pisanje o slučaju na Bogosloviji. Ekipa koja je to uradila se krije pod plaštom navodne zaštite ugleda SPC, a upućuje pretnje za ubistvo – prilično hrišćanski. Ovo se, nažalost, nama novinarima događa na dnevnom nivou“, izjavio je Milovančević za NUNS.

On kaže da „se konstantno pojavljuju ljudi koji prete i iznose lažne tvrdnje o novinarima“. „Smatram da je važno da se tužilaštvo pozabavi ovim slučajem i da procesuira hrabriše koji sa društvenih mreža šalju ovakve poruke“, jasan je naš sagovornik.

On dodaje da „se nada da ova država ima pravne mehanizme kojima može da stane na put ovakvim ljudima“.

Ovo nije prvi put i da je ovaj novinar napadnut, jer je u julu prošle godine pretrpeo težak fizički napad za vreme protesta ispred Narodne skupštine. Počinilac je pronađen i priveden, a napadač je priznao krivicu i osuđen je na godinu dana kućnog pritvora. Novinar je bio nezadovoljan okončanjem slučaja s obzirom na to da je smatrao da postoji više otvorenih pitanja i sumnja da se radi o licu koje je zaista napalo i povredilo Milovančevića.

NUNS će obavestiti kontakt tačke za bezbednost novinara i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara o ovom slučaju.

NUNS,

23. januar 2021.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend