03. maj 2022.

Stupar: Sloboda medija nije pitanje za novinare, već za političare, i to jednog

Novinar Slobodan Stupar kaže, na Svetski dan slobode medija, da te slobode u Srbiji nema, ali da to više nije pitanje za novinare, već za političare, odnosno, kako kaže, za jednog političara. "On je već 10 godina odlučio da nema slobode", kazao je Stupar. Komentarišući pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Stupar kaže da je pitanje kako će "Vučić iz toga da izađe", ali da misli da se "uzda u šibicarenje".

Snimak ekrana, N1

U izveštaju Reportera bez granica i po njihovom Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine. U ovogodišnjem je zauzela 79. poziciju, i nalazi se u kategoriji „problematičnih“ zemalja.

„Sloboda medija nije više pitanje za novinare, već isključivo za političare, i to jednog. On je već 10 godina odlučio da nema slobode. Jedino da zovemo (američkog ambasadora Kristofera) Hila da on pita ovog drugog kad će to biti“, izjavio je Stupar u Novom danu na N1.

Stupar kaže i da bez slobode medija nema demokratije.

„A bez demokratije nema uređene države“, dodaje.

Na pisanje štampe da „Vučić podstiče pretnje medijima“, Stupar kaže da oni koji rade u tabloidnim medijima nisu novinari.

„Ja ne bih te koji rade u tim medijima nazvao novinarima. Ne, to su propagandisti. Vučelić novinar, nije moguće, kako može TV Dnevnik biti novinarsko delo, ne, to je čista propaganda, Vučić izjavio to i to… Sramotno je što mi danas razgovaramo o tako nečemu. Ozbiljni smo ljudi. U obdaništu bismo decu naučili šta je sloboda medija, a mi odrasle ljude ne možemo da naučimo tome. Srbi ne vole demokratiju, zato što je demokratija sučeljavanje dva različita mišljenja, što onda, kako oni smatraju, proizvodi svađu. A oni ne vole svađu, zato vole vođu. Jer kad vođa kaže – nema rasprave. I mi tako imamo od kneza Miloša, Karađorđevića, pa Obrenovića, pa onda opet Karađorđevića, pa Broz, pa Milošević, pa sad imamo ovog“, izjavio je Stupar.

Ceo tekst možete pročitati ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend