09. okt 2021.

UNS traži komisiju za istragu novinara ubijenih na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) najavilo je da će na redovnoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) predložiti rezoluciju o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Кosovu od 1998. do 2005. godine.

UNS najavljuje da će na skupštini EFJ u petak i subotu u Zagrebu, na kojoj učestvuju predstavnici novinarskih organizacija i sindikata iz cele Evrope, zatražiti podršku radi rasvetljavanja okolnosti pod kojima su 19 novinara i medijskih radnika ubijeni ili kidnapovani na Kosovu.

„Među novinarima i medijskim radnicima koji se još vode kao nestali su novinar Ismailj Berbatovci koji je nestao 23. jula, 1998. godine, kada je otišao na novinarski zadatak, kao i DĐuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, koji su nestali na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. kod Velike Hoče“, navodi UNS.

UNS će zatražiti od EFJ i da podrži rasvetljavanje sudbine novinara Nebojše Radoševića i fotografa Vladimira Dobričića, koji su kidnapovani na radnom zadatku 18. oktobra 1998. godine kod Prištine, kao i okolnosti ubistva novinara Afrima Malićija, 2. decembra 1998. godine u Prištini.

UNS podseća i da su među 19 ubijenih ili kidnapovanih medijskih radnika na Kosovu i dva novinara „Šterna“, Gabrijel Griner i Folker Кremer, kao i njihov prevodilac Senolj Aljita, koji su ubijeni 13. juna 1999. godine kod Prizrena.

Ovogodišnja skupština IFJ posvećena je boljoj zaštiti novinara i na njoj će, uz usvajanje redovnih godišnjih izveštaja o radu, biti održana i dva okrugla stola. Prvog dana tema su pritisci kojima su novinari izloženi, naročito na Balkanu i u Belorusiji, a drugog dana na dnevnom redu je okrugli sto o trendu polarizacije novinarstva i publike u vremenu porasta uticaja neliberalnih pokreta.

UNS navodi da je potpisnik „predloga rezolucije kojom se predlaže hitno formiranje međunarodne komisije za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara na Кosovu od 1998. do 2005. godine i Sindikat novinara Srbije (Sinos), takođe član EFJ“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend