11. sep 2023.

UNS vas poziva na predstavljanje istraživanja o radnim pravima i položaju novinara sutra, od 12 sati, u Pres centru ili onlajn

Udruženje novinara Srbije (UNS) se zahvaljuje svim novinarima i medijskim radnicima koji su učestvovali u opsežnom istraživanju o položaju i radnim pravima radnika u medijima i poziva na predstavljanje rezultata u Pres centru UNS-a u Beogradu, Knez Mihailova 6, treći sprat, sutra, 12. septembra, u 12 sati.

U istraživanju je učestvovalo više od 300 ispitanika, a pored kvanitativne studije, kroz rad u fokus grupi, istraživači su uradili i kvalitativnu analizu.

UNS je u istraživanju sprovedenom na teritoriji Srbije, između ostalog, zanimalo da li je novinarima i medijskim radnicima položaj danas bolji ili lošiji u odnosu na prethodne godine, koja je vrsta ugovora po kojima su angažovani, ko im i na koji način ugrožava radna prava.

Takođe, interesovalo nas je i da li novinari i medijski radnici imaju pravnu zaštitu u slučaju nepravednog otpuštanja ili povrede drugih prava, jesu li zadovoljni primanjima i da li su ona redovna, uživaju li odgovarajuću zaštitu od pretnji, nasilja ili uznemiravanja.

Jesu li radna prava žena u medijima ugroženija, takođe je jedno od pitanja, zatim, uvažava li se pravo na sindikalno organizovanje, šta utiče na motivaciju za obavljanje posla i da li su u poslednjih dve do tri godine doživeli sagorevanje zbog onoga što rade.

Istraživanje UNS-a biće predstavljeno 12. septembra 2023. godine u Pres centru

Rezultate će predstaviti dr Nikola Jović, docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, koji je radio na istraživanju.

U razgovoru o rezultatima učestvovaće predsednik Centra za dostojanstven rad i naučni saradnik Instituta za radno pravo dr Mario Reljanović, profesor radnog prava i predsednik Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije dr Bojan Urdarević, advokat UNS-a Gordana Konstantinović, koja daje pravne savete i zastupa novinare i medijske radnike u odbrani radnih prava.

Pozivamo i sve zainteresovane novinare i medijske radnike da se uključe u razgovor i dođu u Pres centar sutra, 12. septembra, od 12 sati ili se prijave za praćenje preko Zum platforme.

Prijave za učešće na skupu su obavezne i svoje kontakt podatke molimo vas da pošaljete na ana.petronijevic@uns.rs.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend