23. avg 2018.

Veliki jubilej Radio-televizije Srbije – 60 godina televizije

"Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gledate našu prvu emisiju. Za vreme Beogradskog sajma imaćete prilike da redovno pratite emisije našeg probnog programa. Program ćemo emitovati od 20 časova do 23 časa". Tim rečima je počelo, 23. avgusta 1958. godine, emitovanje televizijskog programa u Srbiji.

Preuzeto sa rts.rs

Otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će se emitovati u okviru programa.

Iz nezavršene zgrade Sajma, prvi Dnevnik počeo je u 20 sati, a vodio ga je Mića Orlović. Emitovan je iz reportažnih kola.

Na javnim mestima u Beogradu bilo je postavljeno 80 televizora budući da su aparat u svojim kućama tada imali retki.

Tog dana je na „zadatku“ bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere od kojih nijedna nije bila tonska.

Građani na namenski za tu svrhu odabranim lokacijama po Beogradu prisustvovali su tom istorijskom događaju.

[povezaneprice]

Za gledanje programa po gradu (na Terazijama, u Knez Mihailovoj, na Kalemegdanu, u Maršala Tita, na Trgu Marksa i Engelsa, Voždovcu, Dušanovcu, Karaburmi…) postavljeni su televizori, kao i u domovima pojedinih saveznih, republičkih i gradskih rukovodilaca.

Pored svakog televizora bio je i jedan tehničar koji je njime rukovao i davao objašnjenja ljubopitljivim gledaocima… Signal za sliku emitovan je iz studija na Sajmu u Beogradu, jedinom objektu u većem delu Evrope tada namenski građenom za televizijsku stanicu.

Familije su sa komšijama i prijateljima sedele te 1958. netremice gledajući u „malu crnu kutiju“, koja je koštala 20 prosečnih plata.

U to vreme Televizija Beograd imala je tročasovni program. Snimci iz sveta stizali su dan kasnije na filmskim trakama, vozom ili avionom.

U prvo vreme program se emitovao uživo, iz studija, ili posredstvom reportažnih kola sa mesta događaja. Televizija Beograd potom nabavlja magnetoskope i tonske filmske kamere, i postepeno se potiskuje isključivo „živa televizija“, a preovlađuju emisije snimljene na traci.

Darujemo dva koncerta povodom jubileja

Ove godine, 2018, smo vas vodili kroz decenije informativnog, serijskog, filmskog, naučno-obrazovnog, kulturnog, dokumentarnog, dečijeg, sportskog progama.

Sve to vreme bili ste sa nama, kao i naša publika i kritika. Zajedno smo odrastali, svedočili o vremenu i događajima. Zato dva dana slavimo s vama koncertima na Tašmajdanu.

Večerašnji je rezervisan za umetničku, zabavnu i džez muziku,a sutrašnji za narodnu. Koncerte ćemo direktno prenositi od 20 sati na našem prvom programu i RTS planeti.

Dva koncerta – šest sati programa i više od 10.000 ljudi po koncertu.

Narodni orkestar, Hor i Narodni ansambl RTS-a, Tamburaški orkestar Televizije Novi Sad, uz tridesetak solista, u petak će upriličiti, možda i najveći koncert te vrste u poslednjih 25 godina. Biće izvedene pesme komponovane u duhu tradicije naše zemlje.

Mnogo toga se tehnički i tehnološki promenilo, ali suština je ostala ista – biti prvi i tačno informisati gledaoce, zabaviti ih i obrazovati.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend