15. apr 2022.

Više od 600 medija zvanično bez glavnog urednika

Više od 600 medija upisanih u bazu Agencije za privredne registre nema podatak o glavnom uredniku. Po podacima APR-a koji su dostavljeni Udruženju novinara Srbije u ovoj agenciji registrovano je 1.978 medija sa podacima o glavnom uredniku. Ti mediji, prema informacijma APR-a su se uskladili sa Zakonom o javnom informisanju

U avgustu prošle godine u registru APR-a bilo je upisano 2.608 medija, što znači da 630 medija koji su upisani u APR nema podatke o glavnom uredniku. Od tog broja najviše je dnevnih i periodičnih novina – 476. Radio programa “bez” urednika je 77, a televizija 30. Tri servisa novinskih agencija takođe nemaju upisane urednike, a za čak 111 medija koji se vode kao “ostalo” i “nedefinisano” rubrika “glavni urednik” u APR je prazna.

Prema podacima APR-a povećanje broja medija u odnosu na prošlu godinu zabeleženo je kod internet portal. Prošle godine bilo ih je 850, a u aprilu ove godine u bazi APR-a je 916 portala kojima je upisan glavni urednik.

Do donošenja Zakona o javnom inforisanju i medijima 2014. godine mediji su upisivani u Registar javnih glasila. Novim zakonom propisano je će svi mediji, po službenoj dužnosti biti upisani u Registar medija u APR-u.

Takođe, novi zakon je propisao rok od šest meseci u kojem je izdavač medija bio dužan da prijavi podatke koji nisu bili propisani kao predmet registracije prema ranije važećim propisima.

Sudeći po podacima, mnogi izdavači nisu ispunili svoju zakonsku obavezu, ali kako navode u APR-u oni nemaju ovlašćenje da “brišu” medije iz registra koji nisu dostavili sve podatke.

Međutim, po Zakonu o javnom informisanju i medijima  izdavaču medija koji nije upisan u Ragistar po zakonu ne mogu biti sufinansirani projekti niti na drugi način mogu dobijarti državnu pomoć.

U Ministarstvu kulture kažu da se pridržavaju ove odredbe i da medijima koji nisu upisani u registar po zakonu ovo ministarstvo ne dodeljuje sredstva za projektno sufinansiranje medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend