09. jun 2021.

Vladimir Banić dobitnik novinarske nagrade „Milan Pantić“

Ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić" je Vladimir Banić, odlučio je žiri koji čine predstavnici redakcije "Večernjih novosti", UNS, NUNS, redakcije "Novog puta" iz Jagodine i porodice Pantić, saopštile su "Večernje novosti".

Banić je novinar Radio-televizije Srbije od 2004. godine, a poslednjih godina živi u Sloveniji, odakle radi kao dopisnik RTS-a. U proteklih godinu dana Banić je izveštavao iz žarišta pandemije kovida širom sveta. Uspevao je da stigne od Japana, preko Francuske, Italije, Turske, Grčke, pa do Izraela, navodi se.

U obrazloženju žirija navedeno je i da je ovaj reporter izveštavao o sukobima u Nagorno Karabahu. Gledaoci Javnog servisa mogli su da prate njegove izveštaje i reportaže o iz Gaze i Sirije.

„Prvi je srpski novinar koji je bio u Japanu, informisao je javnost o našim državljanima zarobljenim u karantinu, na kruzeru „Dajmond prinses“. Izveštaje je slao i iz Italije, Austrije, Švedske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Iz Francuske je slao priloge sa našim državljanima koji su uspeli da se evakuišu iz Vuhana, pa su dve nedelje bili u karantinu kod Marselja. Kada je Izrael objavio pobedu nad koronom, Banić je stigao i tamo, tek nekoliko dana pred poslednje sukobe“, navedeno je.

U konkurenciji su bila još četiri predloga – Branko Žujović, urednik portala subotičke.rs, Ruža Helać, autorka dokumentarnog serijala „Zelena patrola na delu“, list „Jedinstvo“ iz Prištine i redakcija časopisa „Resavski poštonoša“.

Nagrada će biti dodeljena u Jagodini, 11. juna, na 20. godišnjicu od ubistva novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend