27. sep 2022.

Živojin Rakočević: Časlav Milisavljević bio je čuvar jezičkog standarda u vreme kada su sve norme propadale

"U vremenu kada se naš jezik istiskivao sa medija i nestajao sa Kosova i Metohije njegov glas sa frekvencija Radija Kosovska Mitrovica popunjavao je tu fatalnu prazninu", izjavio je povodom smrti novinara Časlava Milisavljevića predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

Rakočević se osvrnuo na radni vek i život koji je Milisavljević posvetio radiju i ugradio se u njega kao istinski profesionalac, brižni učitelj i odgovorni urednik.

„Ljudi sa radija su sastavni deo života generacija a mi pamtimo njihove glasove, poruke i emocije. Glas Časlava Milisavljevića je decenijama prosvećeni glas nad Kosovskom Mitrovicom. Pamtiće ga njeni građani i čuvaće ga njegove kolege kao meru, kao gospodstvo, kao standard kojim se čuva jezik i umetnost izražavanja“, dodao je Rakočević.

Podsećajući na Milisavljevićevu posvećenost kulturi govora i umetnosti, predsednik UNS-a istakao je da nas je napustio čovek na čijem licu se uvek videla Kosovska Mitrovica, u čijem glasu su se javljali zaboravljeni i poniženi, od čije profesije i odgovornosti je često zavisio kvalitet i smisao našeg života.

„U boju i muziku njegovog glasa steklo se slikarstvo, duborez, krasnopis, briga za ćirilicu, organizacija festivala i promocija, podrška svome narodu, vođenje programa, recitovanje poezije i beskrajna ljubav prema svom gradu“, rekao je Rakočević i dodao da je Milisavljević, koji se mogao meriti sa najboljim glasovima i spikerima Radio Beograda, bio čuvar jezičkog standarda u doba kada su sve norme propadale.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend