27. sep 2022.

Dezinformacije na društvenim mrežama: Slučaj predsednika Zimbabvea koji vozi lidere afričkih zemalja na sahranu kraljice Elizabete

Na društvenim mrežama osvanule su fotografije predsednika Zimbabvea koji vozi autobus pun lidera afričkih zemalja na sahranu kraljice Elizabete Druge u Londonu.

Foto: Twitter/@Tocos4

Nedugo nakon sahrane kraljice Elizabete Druge, na Fejsbuku se pojavila serija fotografija na kojima se vidi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva za volanom autobusa. Druga fotografija prikazuje predsednka i predsednicu Kenije i Tanzanije među grupom ljudi u minibusu, a treća američkog predsednika Džoa Bajdena i prvu damu Džil Bajden koji izlaze iz automobila.

Uz fotografije stoji i opis: „Službeni automobil američkog predsednika, Zver, prevezen je u London kako bi ga Bajden koristio. Afrički predsednici su se vozili u autobusu. Vozač: predsednik Zimbabvea, Emerson Mnangagva. Svi su otišli da prisustvuju sahrani kraljice Elizabete Druge u Londonu.”

Isti set fotografija objavljen je i na Tviteru uz opis: „Ludo je kako su afrički lideri utovareni u jedan autobus. Zver je prebačena u London za američkog predsednika Džoa Bajdena, dok afričke predsednike autobusom vozi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva. Morali su čak da nađu vozača među sobom.”

„Sramota” je bio najčešći komentar korisnika mreža. „Britanci vole afričke resurse, ali ne i ljude koji dolaze iz Afrike”, „Tako im i treba kada ne cene sopstveni narod”, „Nepoštovanje afričkih lidera”, nizali su se komentari.

Međutim, nije tačno da je Mnangagva vozio autobus sa šefovima afričkih država. Rojtersov tim za proveru činjenica otkrio je da je fotografija Mnangagvea napravljena u aprilu 2019. godine. On, zapravo, nije ni prisustvovao sahrani, već je u njegovo ime u Londonu boravio ministar spoljnih poslova Frederik Šava. Fotografija na kojoj su predsednici Kenije i Tanzanije snimljena je na putu za kraljičinu sahranu, ali Mnangagva nije vozio autobus.

Takođe, iako je tačno da je Bajden na sahranu otišao privatnim automobilom, to je bio potez koji je izazvao izvesnu diplomatsku reakciju, pošto su britanske vlasti zatražile od svih lidera i stranih kraljevskih porodica da putuju organizovanim autobusima „zbog strogih bezbednosnih i putnih ograničenja”.

To nije bila jedina lažna vest koja je uključila predsednika Zimbabvea i sahranu kraljice Elizabete. Društvenim mrežama kružilo je pismo u kojem Bakingemska palata, navodno, odbija zahtev predsednika Zimbabvea da prisustvuje sahrani kraljice Elizabete Druge. Međutim, britanska ambasada u Harareu saopštila je da je pismo lažno i da je Mnangagva zaista bio pozvan na sahranu.

Naime, pre sahrane, 15. septembra, korisnici društvenih mreža podelili su fotografiju pisma koje je, navodno, poslala Bakingemska palata, a u kojem se odbija zahtev predsednika Zimbabvea Emersona Mnangagve da prisustvuje kraljičinoj sahrani.

Pismo je upućeno Frederiku Šavi, ministru spoljnih poslova i međunarodne trgovine Zimbabvea. U pismu Bakingemska palata zahvaljuje Šavi što je zatražio poziv na sahranu u ime Mnangagve, ali dodaje da zahtev ne može biti odobren zbog sankcija protiv dela rukovodstva vlade Zimbabvea. U pismu se zaključuje da su na sahranu pozvani jedino oni koje je lično kontaktirao kralj Čarls III i „lideri zemalja Komonvelta, čiji Zimbabve nije član“.

I to pismo je izazvalo reakciju građana Zimbabvea. Britanska ambasada u toj zemlji saopštila je istog dana da je pismo „lažno“.

„Predsednik Mnangagva je pozvan da prisustvuje sahrani Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji u ponedeljak“, dodala je ambasada.

Mnangagva na kraju nije mogao da prisustvuje sahrani zbog odlaska na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija istog dana, javili su lokalni mediji. On je fotografisan 16. septembra u britanskoj ambasadi, gde se upisao u knjigu žalosti. Sahrani je, u ime predsednika, prisustvovao Šava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend