18. feb 2020.

Asanž – žrtva psihičkog mučenja

Zna se da je zdravstveno stanje Džulijana Asanža ozbiljno narušeno. No, apel koji je uputila grupa naučnika i ljekara je više nego jasan: Asanž bi mogao da umre u britanskom zatvoru od posljedica psihičkog mučenja.

Oko 120 ljekara i psihologa je zatražilo okončanje „psihološkog mučenja i medicinskog zapuštanja“ osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. On je teško pogođen posljedicama boravka u ekvadorskoj ambasadi i londonskom zatvoru Belmarš, pišu eksperti u pismu koje je objavio medicinski magazin Lanset.

Ako 48-godišnjak umre u zatvorskoj ćeliji, onda će to biti zato što je „efektivno mučen na smrt“, piše dalje u tom dopisu. Mučenje Asanža se mora obustaviti i potrebno je obezbijediti mu „najbolju moguću zdravstvenu njegu prije nego što bude prekasno“.

Optužbe SAD

Asanž je od aprila 2019. u londonskom zatvoru, SAD traže njegovo izručenje. Tim povodom je zakazano novo saslušanje za 24 februar. SAD ga optužuju da je uzbunjivačici Čelzi Mening – koja je tada još bila muškog pola (Bredli Mening) – pomogao da objavi tajni materijal iz vojnih akcija SAD u Iraku i Avganistanu. Na taj način se saznalo i za ratne zločine koje su počinili vojnici SAD.

Iz ambasade u zatvor

Optužnica protiv Asanža sadrži 18 tačaka. Ukoliko bude osuđen po svim tačkama optužnice, prijeti mu 175 godina zatvora. Osnivač Vikiliksa se, da bi izbjegao izručenje Vašingtonu, 2012. godine sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu. Tada je protiv njega podignut nalog za hapšenje zbog navodnog silovanja u Švedskoj. Ta istraga je u međuvremenu obustavljena. U aprilu 2019. ga je uhapsila britanska policija zato što je sklonivši se u ambasadu povrijedio uslove boravka na slobodi pod kaucijom. Zato je ubrzo nakon toga osuđen na godinu dana zatvora.

Specijalni izvjestilac UN za mučenje Nils Melcer nedavno je iznio teške optužbe na račun vlada Velike Bitanije, Švedske, SAD i Ekvadora. On je rekao da je postupanje prema Asanžu zastrašivanje novinara, te da su optužbe na račun njega konstruisane. Više od 130 političara, umjetnika i novinara u Njemačkoj takođe se založilo za puštanje Asanža na slobodu.

ml/wa (dpa, rtr, afp)

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend