02. jul 2022.

Assange uložio žalbu na odluku o izručenju u SAD

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange podnio je žalbu Visokom sudu u Londonu s namjerom da blokira izručenje Sjedinjenim Državama, rekao je u petak njegov brat.

Džulijan Asanž (Foto: Screenshot YouTube)

Američke vlasti traže 50-godišnjeg Assangea po 18 tačaka, uključujući optužbu za špijunažu, koja se odnosi na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša na WikiLeaksu, za koje je Washington rekao da su doveli živote u opasnost.

Prošlog mjeseca, ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je njegovo izručenje SAD-u. Njen ured je rekao da su britanski sudovi zaključili da Assangeovo izručenje nije nespojivo s njegovim ljudskim pravima i da će prema njemu biti postupano na odgovarajući način.

Assangeov pravni tim uložio je žalbu na tu odluku Višem sudu, potvrdio je njegov brat Gabriel Shipton. Sud mora odobriti žalbu, ali je vjerovatno da će pravni slučaj trajati još mjesecima.

„Također pozivamo australsku vladu da odmah interveniše u slučaju kako bi se okončala ova noćna mora“, rekao je Shipton za Reuters, budući da je Julian rođen u Australiji.

Sjedinjene Države traže Assangea zbog objavljivanja povjerljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša dokumenata, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Njegov Wikileaks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekšen zakon i ugroženi životi, dok Assange smatra da je slučaj politički motivisan.

Assange, koji poriče da je počinio bilo kakvo krivično djelo, nalazi se od 2019. u londonskom Belmarsh zatvoru. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je on poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je također dodijelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno na Twitteru objavio da je Ekvador donio ‘suverenu odluku da povuče azil’ britanska policija je uhapsila osnivača WikiLeaksa.

Ako mu bude suđeno u Sjedinjenim Državama Assange bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od 175 godina zbog pribavljanja i objavljivanja tajnih dokumenata.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend