11. apr 2024.

BBC u Indiji pod pritiskom novih propisa: Deli se na dve kompanije

Britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC) javio je da je restrukturirao svoju najveću inostranu redakciju u Indiji, gde je pogođen regulatornim propisima indijskih vlasti posle emitovanja kontroverznog dokumentarnog filma o premijeru Narendri Modiju.

Kako javlja Britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC), on će od danas u Indiji biti podeljen na dva dela, u nastojanju da ispuni indijske propise o stranim investicijama.

Britanska javna radio-televizija zadržava vesti, a izdvaja produkcionu kompaniju u Indiji koja će raditi nezavisno od BBC-ija, s tim što će joj ta korporacija biti glavni klijent.

BBC će zadržati svoj tim koji prikuplja vesti u Indiji za svoje digitalne, televizijske i radio programe na engleskom sa sedištem u Londonu.

Nova nezavisna kompanija u indijskom vlasništvu Kolektiv Njuzrum (Collective Newsroom) proizvodiće sadržaj za šest drugih servisa BBC-ija na indijskim jezicima.

Ta podela koja zvanično stupa na snagu danas, dozvoliće toj radio-televiziji da nastavi da izveštava i proizvodi vesti u Indiji, ali će biti usklađena sa indijskim zakonom pošto su vlasti dovele u pitanje ispunjavanje poreskih obaveza i propisa o vlasničkoj strukturi posle emitovanja filma o Modiju.

„BBC je prvi put u svojoj istoriji predao sadržaj spoljnoj kompaniji koju su formirali zaposleni“, rekao je jedan od novinara korporacije, koji nije želeo da mu se navede ime.

Novom medijskom kompanijom, Kolektiv njuzrum (Collective Newsroom), upravljaće i vodiće je indijski BBC novinari koji napuštaju korporaciju i koji će obezbeđivati vesti i druge programe po ugovoru o uslugama sa britanskom medijskom kućom koja emituje na engleskom, kao njen glavni poslovni partner.

„Sada imamo BBC kao našeg prvog i glavnog klijenta“, rekla je generalna direktorka Kolektiv Njuzruma Rupa Džha.

Pre podele. britanska televizija imala je oko 300 novinara u Indiji, od kojih će njih oko 80 nastaviti da radi direktno za BBC-ijevu redakciju vesti, kojom će se upravljati iz Londona.

Indijski poreski zvaničnici su u februaru prošle godine sproveli trodnevnu pretragu BBC-ijevih prostorija u Nju Delhiju i Mumbaju, ubrzo pošto je u Indiji emitovan dvodelni dokumentarni film „Pitanje Modi“, o delovanju hinduističkog nacionalističkog premijera tokom pobune u Gudžaratu 2002. godine, kada je ubijeno više od 1.000 ljudi, uglavnom muslimana, i kada je on bio glavni zvaničnik te zapadne indijske države.

Indijska vlada je odbacila film kao propagandu i blokirala njegov onlajn striming u Indiji, mada su ga neki Indijci gledali preko VPN-a.

U aprilu prošle godine indijska agencija za finansijski kriminal pokrenula je istragu BBC-ija. Prema ljudima upoznatim sa tim slučajem, zvaničnici su ispitivali praksu vođenja knjiga i da li se kompanija držala ograničenja od 26 odsto stranog vlasništva u medijskim kompanijama koje je indijska vlada uvela 2021. godine.

Džonatan Manro, zamenik direktora za BBC Njuz, odbio je da komentariše istragu o porezu, ali je rekao da će BBC svuda u svetu platiti svaki pravno obavezujući porez, i da je posao BBC-ija da ispravi problem gde god da on postoji, bilo da je suviše mnogo ili suviše malo plaćeno.

On je rekao da će, kada se ozvaniči podela BBC-ija, ta medijska kuća podneti zahtev da preuzme udeo od manje od 26 odsto u novoodvojenoj medijskoj kompaniji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend