10. maj 2024.

Belgijska televizija prekinula izraelski nastup na Evroviziji u znak protesta zbog Gaze

Belgijska televizija VRT prekinula je emitovanje takmičenja za pesmu Evrovizije kako bi osudila izraelsko kršenje ljudskih prava i slobode medija i pozvala na prekid vatre u Gazi, prenosi Agencija Anadolija.

VRT, koji emituje na flamanskom, prekinuo je prenos drugog polufinala Evrovizije održanog sinoć u Malmeu u Švedskoj, u znak protesta protiv izraelskih napada u Gazi.

„Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenje ljudskih prava u izraelskoj državi. Osim toga, Izrael uništava slobodu medija. Zbog toga uzimamo privremenu pauzu u našem emitovanju. Prekid vatre, sada“, navodi se.

Dvoje belgijskih ministara ranije su izjavili da Izrael ne bi trebalo da učestvuje na Evrosongu sve dok traju napadi na civile u Gazi.

Umetnici koji predstavljaju Belgiju, Portugal, Veliku Britaniju, Irsku, Švajcarsku, Norvešku, Dansku, Litvaniju, Finsku i San Marino na Evrosongu pozvali su na hitan i održiv prekid vatre u Gazi.

Različiti sektori iz mnogih evropskih zemalja tražili su da se Izraelu zabrani učešće u finalu Evrovizije, čije finale će se održati u Malmeu 11. maja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend