16. mar 2022.

Blizu 90 posto novinarki u Afganistanu doživjelo rodnu diskriminaciju

Otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu zabilježen je dramatičan pad broja zaposlenih novinarki, kao i ogroman porast broja novinarki koje su se suočile sa diskriminacijom u toj zemlji, pokazalo je istraživanje Afganistanskog nacionalnog sindikata novinara (ANJU).

Istraživanje ANJU-a pod nazivom „Radni uslovi novinarki pod talibanskim režimom u Afganistanu“ bavilo se psihičkom, fizičkom i digitalnom sigurnošću novinarki i rastućom krizom slobode izražavanja u toj zemlji.

Istraživanje u kome je učestvovalo više od 500 ispitanica iz 34 pokrajine Afganistana pokazalo je da je:

– 87 posto novinarki iskusilo rodnu diskriminaciju tokom talibanskog režima;

– 60 posto novinarki izgubilo posao;

– 79 posto novinarki izjavilo da su bile vrijeđane i da im je bilo prijećeno – uključujući fizičke prijetnje, kao i da su ih talibanski zvaničnici zlostavljali;

– 91 posto zaposlenih novinarki bile su jedini ekonomski oslonac svojih porodica;

– 87 posto novinarki nije motivisano za rad zbog straha.

Ispitanice su izrazile i duboku zabrinutost zbog talibanske politike koja, kako su navele, utiče na sigurnost. Kao problem su istakle i ograničeno finansiranje medija, kao i nepostojanje zakona o medijima. Istraživanje također pokazuje da je novinarkama potrebno više obuke o sigurnosti i jačanju kapaciteta.

“Trenutna situacija novinarstva u Afganistanu je kritična i neće se poboljšati sve dok se novinarke ne vrate na svoja radna mjesta i ne budu mogle sigurno i bez prijetnji talibanskih zvaničnika izvještavati”, kazao je generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger. Ta organizacija se pridružila ANJU-u u osudi zlostavljanja sa kojima se suočavaju afganistanske medijske radnice i pozivaju talibanske vlasti da zaustave gušenje medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend