11. apr 2019.

Britanska policija uhapsila Džulijana Asanža

Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž uhapšen je u ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji, saopštila je londonska policija.

Policija je navela da je Asanž odveden u pritvor i da će se pojaviti pred sudom „što je pre moguće“.

Kako je navela policija, Asanž je uhapšen u vezi sa zahtevom SAD za njegovim izručenjem.

Policija je navela da je uhapsila Asanža na osnovu naloga londonskog suda od 29. juna 2012. godine, izdatog zbog njegovog nepojavljivanja pred sudom.

Londonska policija navodi da je imala dužnost da izvrši sudski nalog i da je u ekvadorsku ambasadu ušla na poziv ambasadora, pošto je vlada Ekvadora ukinula azil Asanžu.

Da je poziv policiji uputio ambasador Ekvadora potvrdio je i Vikiliks na Tviteru.

Odluku o povlačenju azila osnivaču Vikiliksa saopštio je ranije danas predsednik Evadora Lenin Moreno. On je u televizijskom obraćanju obrazložio tu odluku i rekao da je Ekvador dobio garanciju od Velike Britanije da Asanža neće izručiti zemlji u kojoj je na snazi smrtna kazna.

„Danas objavljujem da su nepristojno i agresivno ponašanje gospodina Džulijana Asanža, kao i neprijateljske i preteće deklaracije njegove organizacije upućene protiv Ekvadora, a posebno kršenje međunarodnih sporazuma, doveli situaciju do tačke u kojoj je azil gospodina Asanža neodrživ. Ekvador je doneo suverenu odluku da okonča diplomatski azil pružen gospodinu Asanžu 2012. godine“, rekao je Moreno.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant zahvalio je Vladi Ekvadora na saradnji u hapšenju Asanža.

On je rekao da ne želi da se izjašnjava unapred o Asanžovoj krivici, ali i da je neprihvatljivo da neko izbegava suočavanje sa pravdom toliko godina.

„Niko nije iznad zakona. Džulijan Asanž nije heroj, on je neko ko se godinama krio od istine, i ispravno je da o njegovoj budućnosti odlučuje britanski pravosudni sistem. Ovo što se danas desilo rezultat je godina pažljivog diplomatskog pregovaranja i posebno bih se zahvalio ambasadoru Ekvadora i londonskoj policiji na njihovom radu“, rekao je Hant.

Hapšenje je komentarisao i čuveni uzbunjivač i nekadašnji programer američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden. Snouden, koji se takođe nalazi na listi traženih lica u SAD, i već pet godina je u azilu u Moskvi, oglasio se na svom Tviter nalogu.

„Snimci ambasadora Ekvadora koji u ambasadu poziva tajnu policiju, kako bi iz zgrade izvukli – svidelo vam se to ili ne – nagrađivanog novinara, završiće u istorijskim udžebnicima. Asanžovi kritičari mogu da se raduju, ali ovo je mračan momenat za slobodu govora“, napisao je Snouden.

Vikiliks je nedavno najavio da će Asanž biti uhapšen, navodeći da će izgovor biti „INA dokumenti“ koji predstavljaju zbirku dokumenata poslatih jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsednik Lenin Moreno optužuje za korupciju.

Moreno je optužio Asanža da krši dogovor o svom azilu u ambasadi. Ekvador takođe sumnja da je Vikiliks odgovoran za deljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama.

Asanž se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbegao hapšenje i izručenje u Švedsku gde je optužen za silovanje. Švedsko pravosuđe u međuvremenu je odbacilo prijavu.

On strahuje od izručenja SAD gde bi mogao biti optužen za objavu hakovanih vladinih dokumenata oko ratova u Avganistanu i Iraku.

Njegov odnos s ambasadom pogoršao se u poslednjih nekoliko godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet.

Video priloge N1 i agencija pogledaje OVDE.

UNS: Omogućiti Asanžu slobodu kretanja i novinarskog rada

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog hapšenja osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža nakon odluke Ekvadora da mu ukine azil, koji je šest godina uživao u ambasadi te zemlje u Londonu. UNS poziva Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, organizacije koje se bave slobodom medija, govora i mišljenja da od britanskih vlasti traže dozvolu da Asanž dobije boravak u bilo kojoj zemlji sveta koja je spremna da mu pruži gostoprimstvo.

UNS podseća da su Asanž i njegove kolege iz Vikiliksa dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti od njih krile. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu.

UNS je i ranije pozivao srpsku i međunarodnu javnost na solidarnost sa Asanžom, kome je pretio gubitak azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu i koja mu je 2018. godine uskratila korišćenje Interneta i mogućnost da prima posetioce.

UNS je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelilo nagradu „Zora“ za slobodu medija. Asanž je prvi stranac kom je ovo Udruženje, jedno od najstarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend