12. apr 2023.

Društvene mreže: „Bolno je biti vlasnik Tvitera“, kaže Ilon Mask za BBC

Vlasnik Tvitera Ilon Mask kaže za BBC da je upravljanje kompanijom „prilično bolno", uporedivši je sa vožnjom na ringišpilu (rolerkosteru).

Foto: Jurvetson (cc)

U intervjuu BBC-ju, multimilijarderski preduzetnik je rekao i da bi prodao kompaniju kada bi naišao pravi kupac.

Mask, koji vodi i proizvođača automobila Teslu i raketnu kompaniju SpejsIks, kupio je Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru 2022.

Upitan da li se kaje zbog kupovine Tvitera, Mask je odgovorio da je „nivo bola izuzetno visok“, ali i da „nije dosadno, već prilično uzbudljivo.“

„Zaista je stresno u poslednjih nekoliko meseci“, dodao je on, ali je rekao da i dalje smatra da je kupovina kompanije prava stvar.

Rekao je da stvari idu „razumno dobro“, navodeći da je korišćenje platforme povećano i da „radi“.

Opterećenost poslom znači da „ponekad spavam u kancelariji“, rekao je on i dodao da ima kauč u biblioteci „u koje niko ne zalazi“.

Upitan o odluci da se glavnom nalogu BBC-ja Tviteru doda etiketa koja ga opisuje kao „medij koji finansira vlada“, Mask je rekao: „Znam da BBC generalno nije oduševljen time što ga nazivaju državnim medije“.

Ranije ove nedelje, britanska korporacija je kontaktirala Tviter zbog oznake na @BBC nalogu kako bi rešila problem „što je pre moguće“.

„BBC jeste, i uvek je bio nezavisan. Finansira nas britanska javnost kroz pretplatu za licencu“, navodi se.

Govoreći o finansijama Tvitera, Mask je rekao da je kompanija sada „skoro na nuli“, pošto se većina njenih oglašivača vratila.

Rekao je i da smanjenje broja radnih mesta sa oko 7.000 u vreme kada je kupio firmu na oko 1.500 nije bilo lako.

Odlazak mnogih inženjera otkako je Mask kupio kompaniju izazvao je zabrinutost oko stabilnosti platforme.

Priznao je neke greške, poput prekida u radu platforme.

Ali kaže da prekidi nisu dugo trajali i da platforma trenutno radi dobro.

„Zapravo veoma poštujem BBC“, dodao je Mask, navodeći da je intervju „dobra prilika da postavimo neka pitanja“ i da „dobijemo povratne informacije o tome šta bi trebalo da radimo drugačije“.

Mask ima procenjeno lično bogatstvo od skoro 190 milijardi dolara, što ga čini drugim najbogatijim čovekom na svetu, prema Forbsovoj listi bogataša.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend