16. mar 2022.

Dva beloruska novinara osuđena na zatvorske kazne

Novinarima najstarijih beloruskih novina izrečene su zatvorske kazne, što je poslednji potez u nemilosrdnom udaru vlade na nezavisne medije, javlja AP.

Glavni urednik „Naše Nive“ Jahor Martinovič i novinar Andrej Skurko osuđeni su na po 2 i po godine zatvora zbog optužbi za izbegavanje plaćanja komunalnih usluga koje su oni odbacili kao politički motivisane.

„Novine su tokom svoje istorije preživele dve revolucije i dva svetska rata, a sada su svedoci još jednog rata u koji je Belorusija uvučena. Mi smo njegove žrtve“, rekao je Martinovič na suđenju.

Martsinovicč i Skurko su u pritvoru od hapšenja u julu.

List je blokiran u julu, a zabranjen kao ekstremistički u novembru na 115. godišnjicu osnivanja.

Većina drugih novinara Naše Nive napustila je zemlju i nastavili su da objavljuju novine na mreži, menjajući njihov domen kako bi zaobišli blokadu.

Naša Niva je opširno izveštavala o masovnim antivladinim protestima koji su izbili nakon što je predsedniku Aleksandru Lukašenku dodeljen šesti mandat posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. koji su opozicija i Zapad proglasili nameštenim.

Beloruske vlasti odgovorile su sveobuhvatnim obračunom u kojem je policija uhapsila više od 35.000 ljudi, a hiljade je pretukla.

AP podseća da su 32 beloruska novinara u pritvoru, na izdržavanju kazne ili čekaju suđenja.

Lukašenko se održao na vlasti usred sankcija Zapda oslanjajući se na podršku svog glavnog saveznika i sponzora Rusije, koja je iskoristila belorusku teritoriju za invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend