16. mar 2022.

Snimatelj „Foks njuza“ i lokalna novinarka ubijeni u Ukrajini

Snimatelj Foks njuza Pjer Zakževski ubijen je dok je izveštavao nedaleko od Kijeva, saopštila je ta američka mreža, prenosi BBC. Ubijena je i ukrajinska novinarka Oleksandra Kuvšinova, koja je bila u pratnji Foksove ekipe, prenose lokalni mediji.

Zakževski je poginuo, a njegov kolega Bendžamin Hol je povređen, kada je njihovo vozilo juče pogodila vatra u Horenki, oko 20 kilometara severozapadno od Kijeva, rekla je izvršna direktorka „Foks njuza“ Suzan Skot.

„Pjer je bio fotograf u ratnoj zoni koji je pokrivao skoro svaku međunarodnu priču za Foks njuz od Iraka preko Avganistana do Sirije tokom svog dugog rada sa nama. Njegova strast i talenat kao novinara bili su bez premca“, rekla je Skot.

Prema pisanju lokalnih medija u Ukrajini i medijskih organizacija, ubijena je i ukrajinska novinarka Oleksandra Kuvšinova, koja je bila u njihovoj pratnji.

Hol, 39-godišnji britanski dopisnik, i dalje je na lečenju u bolnici nakon incidenta.

Bivše kolege Zakževskog odaju mu počast na Tviteru.

„Ne znam šta da kažem. Pjer je bio dobar“, piše dopisnik Trej Jingst.

Pjer Zakževski je peti novinar ubijen od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Amerikanac Brent Reno ubijen je u nedelju u severozapadnom predgrađu Kijeva, ukrajinski novinar Jevgenij Sakun poginuo je u bombardovanju televizijskog tornja u Kijevu, a Ukrajinac Viktor Dudar je poginuo tokom sukoba na jugu, saopštile su ranije danas ukrajinske vlasti, koje su potom na spisak dodale Oleksandru Kuvšinovu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend