16. mar 2022.

Francuska nudi azil novinarki koja je upala u program sa transparentom, kažnjena sa 30.000 rubalja

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Pariz nudi zaštitu i azil Ruskinji Marini Ovsjanikovoj, koja je upala u dnevnik ruske državne televizije sa transparentom protiv rata u Ukrajini.

Makron je rekao da će „predložiti to rešenje na direktan i veoma konkretan način“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prilikom njihovog narednog telefonskog razgovora.

Nezavisna ruska grupa za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, specijalizovana za politička hapšenja, objavila je da je Ovsjanikova, koja kaže da je zaposlena na ruskoj državnoj televiziji, privedena u policiju.

Makron je osudio svako pritvaranje novinara i izrazio nadu da će situacija sa Ovsjanikovom biti razjašnjena „što je pre moguće“.

On je rekao i da se Francuska sprema da primi najmanje 100.000 ukrajinskih izbeglica. Zvaničnici u Parizu navode da je u Francusku do sada stiglo oko 15.000 Ukrajinaca.

Novinarka Marina Ovsjanikova, koja je tokom emitovanja centralne informativne emisije televizije Kanal 1 stala iza spikerke držeći u rukama antiratni transparent, kažnjena je na sudu sa 30.000 rubalja (oko 250 evra) zbog „organizovanja nedozvoljenog događaja“.021

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend