16. mar 2022.

Francuska nudi azil novinarki koja je upala u program sa transparentom, kažnjena sa 30.000 rubalja

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Pariz nudi zaštitu i azil Ruskinji Marini Ovsjanikovoj, koja je upala u dnevnik ruske državne televizije sa transparentom protiv rata u Ukrajini.

Makron je rekao da će „predložiti to rešenje na direktan i veoma konkretan način“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prilikom njihovog narednog telefonskog razgovora.

Nezavisna ruska grupa za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, specijalizovana za politička hapšenja, objavila je da je Ovsjanikova, koja kaže da je zaposlena na ruskoj državnoj televiziji, privedena u policiju.

Makron je osudio svako pritvaranje novinara i izrazio nadu da će situacija sa Ovsjanikovom biti razjašnjena „što je pre moguće“.

On je rekao i da se Francuska sprema da primi najmanje 100.000 ukrajinskih izbeglica. Zvaničnici u Parizu navode da je u Francusku do sada stiglo oko 15.000 Ukrajinaca.

Novinarka Marina Ovsjanikova, koja je tokom emitovanja centralne informativne emisije televizije Kanal 1 stala iza spikerke držeći u rukama antiratni transparent, kažnjena je na sudu sa 30.000 rubalja (oko 250 evra) zbog „organizovanja nedozvoljenog događaja“.021

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend