23. jan 2023.

Posle zamrzavanja imovine RT Frans, Moskva najavila povratne mere prema francuskim medijima u Rusiji

Moskva je najavila  danas da će preduzeti mere odmazde prema francuskim medijima u Rusiji posle zamrzavanja bankovnih računa RT Frans, francuskog ogranka ruske televizije RT čiji je rad ranije obustavljen u EU.

„Zamrzavanje računa RT Frans dovešće do mera odmazde prema francuskim medijima u Rusiji. One će ostati upamćene ako francuske vlasti ne prestanu da terorišu ruske novinare“, upozorio je jedan izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, prenele su ruske agencije Ria Novosti i Tass.

Sindikati RT Fransa su u petak ukazale da su zamrznuti računi te televizije u Francuskoj.

Sindikati televizije su naveli da sa tim merama gotovo 100 zaposlenih i oko 50 novinara postati nezaposleni, i naglasili da je to zamrzavanje rezultat odluke francuske države.

Francusko ministarstvo ekonomije saopštilo je za Frans pres da je imovina televizije zamrznuta u primeni najnovijeg paketa sankcija EU protiv Rusije donetog sredinom decembra, a ne na inicijativu države Francuske.

Za razliku od prvih sankcija uvedenih posle početka ruske vojne intervencije u Ukrajini u februaru 2022, mere usvojene u decembru predviđaju „zamrzavanje imovine“ pogođenih entiteta, naveo je taj izvor.

Optuženi da su instrumenti „dezinformacija“ Kremlja medijima Sputnjik i RT (uključujući i frankofonu verziju RT Frans) zabranjeno je emitovanje unutar EU od 2. marta, na televiziji kao i preko Interneta, na osnovu dogovora evropske dvadesetsedmorice postignutog ubrzo posče početka rata u Ukrajini.

Taj prvi paket sankcija je samo zabranio objavljivanje sadržaja RT-ija u Evropskoj uniji a ne i samu produkciju. Do sada je RT Frans nastavljala da proizvodi i emituje sadržaje kojima je, uprkos zabrani, moglo da se pristupi preko virtuelne privatne mreže VPN, servisa koji omogućava da se koristi Interent zaobilaženjem blokade.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend