31. maj 2022.

Francuski novinar poginuo u Lugansku u bombardovanju vozila sa izbeglicama

Francuski novinar Frederik Leklerk-Imof koji je radio za kanal BFMTV i pratio evakuaciju civila iz Luganske oblasti ubijen je u Ukrajini, objavio je predsednik Francuske Emanuel Makron na Tviteru. Novinar Maksim Brandšteter lakše je povređen, navodi Kanal 24.

Kako je na Telegramu napisao guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj, francuski novinar se nalazio u humanitarnom vozilu sa civilima. Vozilo je pogođeno ruskim šrapnelom, a Leklerk-Imof je podlegao povredama koje je tom prilikom zadobio.

„Novinar Frederik Leklerk-Imof je bio u Ukrajini da pokaže realnost rata. U humanitarnom autobusu, zajedno sa civilima koji su bili primorani da beže da pobegnu od ruskih bombi, smrtno je povređen“, napisao je Makron.

Šefica francuske diplomatije Katarin Kolona je u ponedeljak zahtevala „transparentnu istragu što je pre moguće kako bi se rasvetlele okolnosti ove tragedije“.

Hajdaj je na Tviteru objavio novinarsku akreditaciju Leklerk-Imofa, kao i fotografije pogođenog autobusa na kojem je pisalo „humanitarna pomoć“.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, najmanje osam novinara je poginulo na terenu u obavljanju svoje profesije, prema podacima RSF-a.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend