24. okt 2022.

Voditelj RT smenjen zbog izjave da treba „spaliti ukrajinsku decu“

Voditelj ruske televizije RT Anton Krasovski otpušten je zbog poziva upućenih ovog vikenda da se "spale" ukrajinska deca koja su smatrala Moskvu okupatorom za vreme Sovjetskog Saveza.

Četrdesetsedmogodišnji Krasovski je rekao da tu decu treba „baciti“ direktno u „neku reku sa jakom strujom“, ili ih „spaliti u kolibi“, u odgovoru na anegdotu koju je ispričao gost u njegovom programu. Gost je pričao o svom putu u Ukrajinu za vreme Sovjetskog saveza 1980-ih i o osećanju nekih mladih Ukrajinaca da „pate pod ruskom okupacijom“.

Šefica televizije RT u Rusiji Margarita Simonijan, brzo je noćas osudila reči voditelja ocenivši da su „divlje“ i „gnusne“.

„Za sada prekidam našu saradnju“, rekla je ona u saopštenju preko Telegrama.

Ona je jutros rekla da „hoće da upozori one koji pozivaju na zločine“ i da se to ne sme raditi.

Krasovski se izvinio preko društvenih mreža.

„Izvinjavam se svima onima koji su bili zaprepašćeni zbog ovoga i koji su smatrali te reči divljim i nezamislivim“, poručio je Krasovski.

Ruski istražni komitet, zadužen za glavne istrage u zemlji, naveo je danas da je tražio „izveštaj“ o tom incidentu, pošto ga je prijavio jedan gledalac.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba pozvao je danas preko Tvitera da se „zabrani RT u svetu“ i ocenio reči Krasovskog kao „agresivno podsticanje na genocid, koje nema nikakve veze sa slobodom izražavanja“.

Nije prvi put da je Anton Krasovski verbalno napao Ukrajince od početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru. Krajem marta on je u videu preko Jutjuba rekao da želi da „uništi njihov Ustav“ kao i da Ukrajina „ne treba da postoji“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend