16. mar 2022.

Kosovski institut: Ruski mediji za tri meseca imali 500 vesti o Kosovu, svaka peta – dezinformacija

Oko 500 vesti objavljeno je za tri meseca u ruskim medijima koje se direktno ili indirektno odnose na Kosovo, a svaka peta sadražala je dezinformaciju, navodi se u analizi „Kosovski posmatrač – ruski diplomatski rat i dezinformacije medija“ koju je sproveo Kosovski institut za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) za period od 1. novembar 2021. do 15. januara 2022. godine.

„Tokom ovog perioda, Kremlj, rusko Ministarstvo spoljnih poslova, stalna misija Rusije pri OEBS-u i ruska ambasada u Srbiji ciljali su Kosovo direktno ili u širem kontekstu, u nizu izjava, konferencija za štampu i saopštenja za javnost. Istovremeno Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Stalna misija Rusije pri EU i Rusko stalno predstavništvo pri Savetu Evrope nisu objavili nijednu publikaciju na svojim veb stranicama u vezi sa Kosovom“, navodi se u izveštaju.

Odabrani mediji koji potiču iz Rusije i koji su praćeni tokom ovog perioda su međunarodno i srpsko izdanje Sputnjika, RT (Russia Today), Meduza, „Russia Insider“, TASS, „The Moscow Times“, „News Front“, „UNZ“, „The Duran“ i „Pravda Report“.

„Praćenje tekstova pokazuje da su u ovom periodu ovi mediji objavili oko 500 vesti koje se direktno ili indirektno odnose na Kosovo. Srpsko izdanje Sputnjika objavilo je 408 vesti, TASS sa 13 vesti, ‘Russia Today’ 11, međunarodno izdanje Sputnjika osam, ‘Russia Insider’ sa šest, ‘Pravda Report’ sa tri, ‘UNZ’ sa tri, Meduza, ‘Moscow Times’ i ‘News Front’ po dve vesti, a ‘The Duran’ nije imao vesti o Kosovu“, piše u analizi KIPRED-a.

Prema analizi, 79 vesti sadržalo je dezinformacije, a najveći broj njih potiče od Sputnjika Srbija.

„Od 458 vesti koje su imale direktne ili indirektne veze sa Kosovom, 79 vesti ili 17,2 odsto njih sadržale su dezinformacije. Najveći broj dezinformacija objavio je Sputnjik Srbija, zatim ‘Russia Insider’ – 5, ‘Russia Today’ – 3, TASS – 2, ‘Pravda Report’ – 2, ‘UNZ’ – 2, Sputnjik internešenel – 1, Meduza – 1, ‘Moscow Times’ – 1, dok ‘News Front’ i ‘The Duran’ nisu imali nijednu“, dodaje se u analizi.

U izveštaju se navodi da je glavni fokus vesti koje objavljuju ruski mediji bio na „podrivanje osnova zakonitosti kosovske državnosti i suvereniteta“, „menjanje narativa o ratu i ratnim zločinima“ u bivšoj Jugoslaviji, „podrivanje kredibiliteta zapadnog angažmana u izgradnji države Kosova i dijalogu Priština – Beograd“ i „prikazivanje srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu kao potlačene i ugrožene“.

KIPRED je naglasio da analize novinskih diskursa koji sadrže „maligne dezinformacije i dezinformacije odabranih medija, a koji su produžena ruka Moskve“, pokazuju da „generalno prenose narative ruskog spoljnopolitičkog establišmenta“, a da Sputnjik Srbija, Sputnjik internešenel, Russia Todai (RT) i TASS ostaju na čelu „zlonamernih obaveštajnih operacija protiv Kosova“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend