15. jun 2020.

EFJ poziva eu na brzu potporu novinarstvu

Europska federacija novinara poziva Europsku uniju na brzu potporu novinarstvu. "Novinari su na prvome mjestu u borbi protiv dezinformacija", rekla je  Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost. "Pozivamo države članice da osiguraju siguran rad i maksimalno iskoriste paket EU-a za oporavak za podršku medijima poštujući njihovu neovisnost."

Priopćenje Europske komisije o borbi protiv dezinformacija o COVID-u 19 uključuje poglavlje o osiguranju slobode izražavanja s jakim porukama o važnosti novinara, slobodnih i neovisnih medija, pristupa informacijama, transparentnosti i odgovornosti.

„Kriza COVID-19 pokazala je ključnu ulogu slobodnih i neovisnih medija koji pružaju građanima pouzdane, provjerene činjenice i pridonose spašavanju života. Kriza je, međutim, pojačala ionako tešku ekonomsku situaciju u sektoru zbog dramatičnog pada prihoda od oglašavanja, unatoč povećanoj publici. Situacija je posebno teška za male, lokalne i regionalne medije. Cijeli medijski sustavi EU-a oslabljeni su krizom. Paket Europske komisije za oporavak pomogao bi rješavanju trenutnih potreba za likvidnošću kroz podršku za solventnost i kohezijsko financiranje, istodobno jačajući digitalna ulaganja i otpornost sektora putem programa InvestEU, Creative Europe i Horizon Europe“, kaže se u priopćenju.

Na popisu postupaka koje je potrebno poduzeti Komisija „poziva države članice da pojačaju napore u ovim kriznim vremenima kako bi osigurale da novinari mogu sigurno raditi, u dobrim uvjetima, te da prihvate novinske medije kao stratešku uslugu“. Komisija također poziva Parlament i Vijeće EU-a da hitno usvoje sveobuhvatni paket oporavka koji bi pomogao jačanju medijskog sektora u borbi protiv dezinformacija vezanih uz COVID-19. Države članice bi trebale što više iskoristiti ovaj paket pomoći, kao i ekonomskog odgovora EU-a na krizu s koronavirusom, i to za podršku medijima koji su teško pogođeni krizom, poštujući pritom njihovu neovisnost. Svi akteri iz EU-a trebali bi podržati medije kao dio oporavka.

“Žalimo zbog nedostatka hitnih mjera kratkoročne financijske potpore za medijski sektor u ovoj krizi”, rekao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård. „Pozivamo Europsku komisiju da osigura da nacionalni planovi oporavka posvete značajan udio resursa novinarstvu, posebno lokalnom novinarstvu i inovativnim inicijativama. Neovisno i pluralističko novinarstvo ostaje najbolji protuotrov protiv dezinformacija i ove neslavne infodemije.“

Europska federacija novinara (EFJ) zajedno s nacionalnim podružnicama poziva države članice EU-a da značajno povećaju udio u kreativnom proračunu namijenjenom novinarstvu. Kako se navodi, pozivaju države članicee EU-a da usvoje ambiciozni višegodišnji financijski okvir (MFF). EFJ podržava stajalište Europskog parlamenta o povećanju proračuna dodijeljenog proračunu Creative Europe 2021-2027 i značajno povećanje dijela koji je prvotno predvidio samo 62 milijuna eura za podršku medijskom pluralizmu, kvalitetnom novinarstvu i medijskoj pismenosti. Da bi imao značajan utjecaj i podršku novinarstvu, posebno neprofitnim, istraživačkim i lokalnim medijima, međusektorski dio proračuna trebao bi se povećati deseterostruko. Članice EU-a trebale bi o tome raspravljati na sastanku Vijeća 19. lipnja.

O borbi protiv dezinformacija EFJ dijeli stajalište s nevladinom organizacijom EU DinsinfoLab: „Zadaću provjere činjenica i suzbijanje dezinformacija treba prepustiti neovisnim medijima, istraživačima i civilnom društvu. Nažalost, neovisni mediji, istraživački novinari i civilno društvo nemaju odgovarajuću potporu u Europi. Suočeni sa smanjenjem financiranja i višestrukim prijetnjama, mediji, istraživači i sustav civilnog društva koji se bave problemom dezinformacija u opasnosti su. Njihov je rad zahtjevan: proizvesti dezinformacije je jeftino, ali rješavanje problema je skupo (resursi, ali i sigurnost, kako fizička, tako i mrežna). Zato je ključno da EU postavi ambiciozan, decentralizirani okvir za financiranje civilnog društva, novinara i istraživača diljem EU-a. To bi osiguralo zdravo sudjelovanje i osnaživanje neovisnih organizacija da se suprotstave dezinformacijama te osiguralo platforme odgovorne za poštivanje demokratskih načela.“

EFJ će se sa svojim partnerskim organizacijama zalagati za snažan akcijski plan za neovisne i održive medije kao dio Akcijskog plana europske demokracije, koji će Europska komisija predstaviti do kraja godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend