17. jan 2020.

Egipat pustio novinare Anadolije uhapšene zbog navodnog širenja dezinformacija

Egipatske vlasti optužile su četiri novinara turske agencije Anadolija, koji su u sredu uhapšeni u Kairu, za emitovanje pogrešnih informacija o Egiptu, ali su ih, po tvrdnjama sudskih vlasti danas i oslobodile.

Sva četiri novinara su danas puštena uz kaciju od po 630 američkih dolarasvaki, izjavio je sudski službenik koji je zahtevao da bude anoniman.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo je da je dopisništvo Anadolije „fasada za bazu hakera čiji je cilj emitovanje lažnih vesti“ i dodalo da su uhapšeni radili na davanju pogrešne slike o Egiptu.

Vlasti su uhapsile tri egipatska i jednog turskog državljanina koji rade za Anadoliju u Kairu.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad na kancelariju agencije i hapšenje novinara i saopštilo je da je na razgovor pozvalo otpravnika poslova egipatske ambasade, dok je tursko predsedništvo osudilo hapšenje.

Egipat je jedna od zemalja u kojima novinari mogu najlakše da dospeju u zatvor, zajedno sa Kinom i Turskom, ocenio je Komitet za zaštitu novinara sa sedištem u SAD. Proteklih godina egipatske vlasti su uhapsile desetine egipatskih novinara i povremeno proteruju strane novinare iz zemlje kada im se ne sviđa kako pišu o Egiptu.

Odnosi između Kaira i Ankare su zategnuti od dolaska egipatskog predsednika Abdela Fatha el Sisija na vlast. Ankara podržava pokret Muslimansko bratstvo kojem je pripadao smenjeni egipatski predsednik Muhamed Mursi. Taj pokret je 2013. godine zabranjen u Egiptu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend