16. jan 2020.

Uhapšeno četvoro zaposlenih u dopisništvu novinske agencije Anadolija u Kairu

Turska državna novinska agencija Anadolija je saopštila da je egipatska policija upala u dopisništvo u Kairu i uhapsila četvoro zaposlenih.

Anadolija je navela da nema informacije o tome gde su odvedeni zaposleni, među kojima je jedan turski državljanin.

Turska je podržavala svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Mursija i često kritikuje aktuelnog šefa države Abdela Fataha El Sisija.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je osudilo policijski upad i zatražilo puštanje na slobodu radnika Anadolije, javlja AP.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je na njihovo hitno oslobađanje.

Ova organizacija saopštila je da je kontaktirala kancelariju glavnog državnog tužioca i Informacioni servis u Egiptu kako bi dobila više informacija o policijskoj operaciji, ali da još uvek čeka odgovore od tih institucija.

„Novinari koji rade u Egiptu ne bi trebalo da rade u strahu da će biti iskorišćeni za političke razmirice među državama“, poručio je koordinator CPJ-a za Bliski istok Šerif Mansur.

Iz CPJ-a su dalje poručili da nadležne egipatske vlasti treba da hitno oslobode privedene zaposlene agencije Anadolija i da prestanu da koriste lažne optužbe zarad uznemiravanja i ućutkivanja medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend