15. jan 2020.

Marić ugostio tužioca koji je odbacio prijavu protiv njega

Nenad Stefanović, zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koji je odbacio krivičnu prijavu protiv urednika televizije Hepi Milomira Marića za raspirivanje nacionalne i verske mržnje, u oktobru 2018. godine gostovao je u istoj emisiji u kojoj je godinu dana kasnije Marić pogrdno govorio o nacionalnosti i profesionalnom integritetu profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija.

Stefanović je 19. oktobra 2018. godine, u svojstvu predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije u emisiji „Dobro jutro Srbijo“, koju između ostalog vodi Milomir Marić, govorio o izmenama Ustava.

Prema mišljenju pojedinih pravnika koje je Danas konsultovao ova okolnost bi mogla da bude dovoljna da zamenik tužioca Nenad Stefanović zatraži svoje izuzeće.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, tužilac može biti izuzet ako postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost.

O takvom zahtevu odlučuje viši javni tužilac.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u toku jučerašnjeg dana nisu mogli da nam kažu da li je zamenik Stefanović podneo zahtev za izuzećem, a sam Stefanović nije mogao da komentariše predmet u kojem postupa. Ipak, kako nezvanično saznajemo, takvog zahteva nije bilo.

Činjenicu da je Stefanović gostovao u emisiji koju je vodio Marić, Ivana Josifović, predsednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca, ne vidi kao dovoljan razlog za izuzeće postupajućeg zamenika tužioca.

– Nije postojao nijedan razlog da Stefanović zatraži sopstveno izuzeće. To što je gostovao u emisiji ne ukazuje na sumnju u nepristrasno postupanje. Čak ni poznanstvo, samo po sebi, ne bi bilo dovoljno da ukaže na sumnju, već bi moralo da se obrazloži na koji način to poznanstvo utiče na nepristrasnost, kaže Josifović dodajući da po toj logici sudovi i tužilaštva ne bi mogli da postoje u malim mestima, gde svi sve poznaju.

Upitana na okolnost da je Stefanović gostovao u istoj emisiji koja je predmet spora, Josifović ističe da nije u pitanju ista emisija.

– U pitanju je jutarnji program, koji isti novinar godinama unazad vodi. Da je Stefanović gostovao u istoj emisiji u koja je predmet spora to bi onda moglo da se razmatra, ali to što je jednom gostovao pre godinu dana, nikako ne, navodi Josifović, uz opasku da je simptomatično da ni stranke u postupku nisu zatražile izuzeće Nenada Stefanovića, iako su imale na to pravo do donošenja odluke.

Stefanović je, podsetimo, doneo odluku da krivičnu prijavu protiv Marića odbaci, nalazeći da nema osnova sumnje da je počinjeno krivično delo raspirivanje nacionalne i verske mržnje. On je predmet prosledio Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu da razmotri deo prijave koji se odnosi na uvredu profesora Sinanija pošto se radi o blažem krivičnom delu.

Danijel Sinani za Danas ističe da nije iznenađen tim epilogom i da ga je očekivao imajući u vidu da, kako navodi, institucije u zemlji ne funkcionišu.

– Ne bih se mešao zameniku tužioca u posao. On ima svoje argumente i ta odluka će mu ostati u biografiji. Neka se nosi sa tim. Od ovog slučaja, mene mnogo više interesuju oni kojima se tužilaštvo ne bavi, poput Krušika ili Savamale, kaže Sinani.

On je to što pojedinci mogu javno da iznose laži i uvrede na račun bez ikakvih sankcija nazvao veoma opasnom pojavom.

– Pritom tu se ne vodim personalnim primerom. To je bitno za sve građane, pogotovo za one koji nemaju pristup javnosti, navodi Sinani.

Krivičnu prijavu protiv Marića podneo je Filozofski fakultet u Beogradu. Profesor ovog fakulteta Ognjen Radonjić za Danas kaže da je za razumevanje krivičnog dela koje je Marić počinio jako važan kontekst u kojem je razgovarao sa svojim gostima.

– U emisiji Dobro jutro od 30. septembra 2019. na TV Hepi, voditelj Milomir Marić je zapravo insinuirao da je profesor Danijel Sinani potencijalna opasnost po unutrašnju i spoljnu bezbednost Republike Srbije i to na osnovu njegove nacionalne pripadnosti, jasno ukazujući na to da ima „sumnjivo prezime“ koje podseća na Sinana Hasanija i da predaje albanski jezik ili kako je rekao „tamo neku roka mandoljinu“, iako je u samoj emisiji rečeno da predaje na Filozofskom, a samim tim ne na Filološkom fakultetu u Beogradu na kojem se predaje albanski jezik, podsetio je Radonjić.

Povod za nastup, istakao je, bilo je uspešno učešće profesora Sinanija u pregovorima deblokade Rektorata.

– U tom kontekstu, i kontekstu neprijateljskih odnosa sa Kosovom na kojem su se 1999 odvijali ratni sukobi sa pripadnicima OVK, čije su vođe bili Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, Marić konstatuje da je Danijel Sinani zapravo njihov predstavnik u pregovorima oko deblokade Rektorata i celom procesu provere verodostojnosti doktorata ministra finansija, kaže Radonjić. On dodaje da, s obzirom da je njegov sagovornik sve vreme govorio o „grupama za pritisak“, jasno je da je samim tim profesor Sinani, na osnovu njegove nacionalne pripadnosti, „predstavnik“ Tačija i Haradinaja zapravo deo ove spoljne „grupe za pritisak“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend