08. nov 2022.

Egipatske novinarke štrajkuju glađu, traže oslobađanje političkog zatvorenika

Tri egipatske novinarke stupile su u štrajk glađu, tražeći oslobađanje Alae Abdela Fataha, političkog zatvorenika koji takođe štrajkuje glađu, a od juče je prestao i da pije vodu, na dan otvaranja UN konferencije o klimi COP27 u Egiptu.

„Prestajemo da se hranimo danas zato što Alai Abdelu Fatahu preti smrt“, rekla je za Frans pres Mona Selim, koja organizuje sedeći protest u sindikatu novinara u Kairu zajedno sa Eman Uf i Rašom Azab.

One traže „oslobađanje svih osoba zatvorenih zbog mišljenja“, kojih prema nevladinim organizacijama ima 60.000 u Egiptu. Alaa Abdel Fatah osuđen je krajem 2021. na pet godina zatvora zbog „širenja lažnih informacija“.

Od početka aprila Alaa Abdel Fatah, sa dvojnim britanskim i egipatskim državljanstvom, uzimao je čašu čaja i kašičicu meda dnevno. Potpuno je prestao da se hrani prošlog utorka, a da uzima tečnosti u nedelju, kada je otvoren skup o klimi COP27 u Šarm-el Šeiku. Njegov slučaj će biti pokrenut na samitu o klimi gde prisustvuje i njegova sestra Sana Seif, rekao je britanski premijer Riši Sunak, navodeći da je „to jedan od prioriteta“.

Aktivisti prisutni na skupu o klimi šire objave preko društvenih mreža pod haštagom „Osloboditi Alau“, a više govornika iz civilnog društva završilo je govore rečima „Još niste poraženi“, što je naslov knjige zatvorenog Ale Abdela Fataha.

„Nema još mnogo vremena, u najboljem slučaju 72 sata da se oslobodi Alaa Abdel Fatah. Ako (egipatske vlasti) to ne učine njegova smrt će biti u svim razgovorima na konferenciji COP27“, upozorila je Anjes Kalamar, generalna sekertarka Amnesti Internešenela.

Iako Ustav Egipta garantuje slobodu medija, u Egiptu je trenutno zatvoreno tridesetak novinara. Prema organizaciji Reporteri bez granica (RSF) Kairo je 168. od 180 zemalja u klasifikaciji o slobodi medija za 2022. godinu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend