26. okt 2019.

Erdogan tužio francuski nedeljnik Poen

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tužio je francuski nedeljnik Poen (Le Point) za vređanje šefa države pošto je u jednom članku naveo da je Erdogan "istrebljivač", aludirajući na tursku ofanzivu protiv kurdskih snaga na severoistoku Sirije.

List se na naslovnoj strani ove nedelje zapitao da li će njemu (Erdoganu) svet „dozvoliti masakr Kurda i pretnje Evropi“.

Erdoganov advokat je posle tog članka podneo tužbu u Ankari za „vređanja šefa države“. Tužba se odnosi na direktora lista Etijena Žernela i urednika spoljne rubrike Romena Gibera.

Žernel je naveo da list neće povući nijednu reč ocenjujući da Erdogan ima problema „sa slobodom izražavanja“.

U članku se pominje „etničko čišćenje“ Kurda u Siriji i navodi da turske vlasti „saradjuju sa Islamskom državom i Al Kaidom koje obavljaju prljave poslove“ za Erdogana.

Žernel je podsetio da su u maju 2018. godine kada je list okarakterisao Erdogana kao „diktatora“, novinari lista dobijali pretnje smrću.

„Erdogan je zatvorio veliki broj novinara u Turskoj i misli da možda može svoje impulse cenzure da primenjuje i u zemljama gde vlada sloboda štampe“, rekao je direktor lista Poen i dodao da će Erdogan biti razočaran jer redakcija nema nameru da u bilo čemu popusti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend