05. avg 2017.

IFJ/EFJ: Turske vlasti da hitno oslobode francuskog novinara

Francuska vlada i međunarodne novinarske organizacije zatražile su od vlasti Turske da odmah oslobode francuskog novinara Lu Biroa (Loup Bureau) koji je uhapšen zbog sumnje za "teroriizam".

Biro, nezavisni novinar koji je sarađivao s francuskom televizijom TV5 Mond, priveden je u utorak na iračko-turskoj granici kada su carinici kod njega našli fotografije na kojima je sa kurdskim borcima u Siriji.

Vlasti u Ankari smatraju da su Kurdi u Siriji povezani s „Radničkom partijom Kurdistana“ (PKK) koja se decenijama bori za otcepljenje jugoistoka Turske.

Ministarstvo inostranih poslova Francuske saopštilo je juče da s „velikom pažnjom“ prati slučaj novinara, dok su sindikati francuskih novinara zatražili da njihov kolega odmah bude pušten na slobodu,. Taj zahtev podržale su Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ).

„Zahtevamo od francuske vlade da učini sve što je u njenoj moći da osigura puštanje Biroa a vlasti Turske smatramo odgovornim za njegovu sigurnot“, navodi se u zajedničkom saopštenju EFJ i IFJ koje će na hapšenje francuskog novinara upozoriti i Platformu Saveta Evrope za zaštitu novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend