12. maj 2022.

EU i UN traže nezavisnu istragu ubistva novinarke Al Jazeere

Evropska unija osudila je u sredu ubistvo palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh i zatražila nezavisnu istragu o okolnostima njene smrti.

Saopštenje, koje je 11. maja izdala Služba za spoljne poslove EU, usledilo je nakon što je reporterka televizije Al Džazira ubijena dok je izveštavala o izraelskom napadu na palestinski kamp na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Evropska unija najoštrije osuđuje ubistvo palestinsko-američke novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali. Neophodno je da se temeljnom nezavisnom istragom što pre razjasne sve okolnosti ovih incidenata i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde“, navode u saopštenju.

„Neprihvatljivo je ciljati novinare dok obavljaju svoj posao. Novinari koji prate konfliktne situacije moraju imati sigurnost i zaštitu u svakom trenutku“, prenosi agencija Frans pres (AFP) deo iz saopštenja.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je „zaprepašćena“ ubistvom veteranke Al Džazire sa Zapadne obale i zatražila transparentnu istragu o njenoj smrti.

„Zgroženi smo ubistvom novinarke Širin Abu Akleh dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu u Palestini“, objavila je kancelarija šefice UN za ljudska prava Mišel Bačelet na Tviteru i dodala: „Pozivamo na nezavisnu, transparentnu istragu njenog ubistva. Nekažnjivost mora završiti.“

U saopštenju Evropske unije i UN-a nikome nije pripisana krivica za pucnjavu.

Poslodavac 51-godišnje novinarke, katarska novinska mreža Al Džazira, optužila je izraelske snage da su je ubile namerno i „hladnokrvno“.

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je da je „verovatno“ da su „naoružani Palestinci“ odgovorni za smrt novinarke.

Fotograf AFP-a je izvestio da su izraelske snage pucale u tom području i da je tada video Abu Aklehovo telo kako leži na zemlji, a da u tom trenutku nije bilo palestinskih naoružanih napadača.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend