19. nov 2020.

Facebook uklonio rasističke postove o novoj američkoj potpredsjednici Kamali Harris

Iako je Facebook uklonio problematični sadržaj, ta društvena mreža neće poduzeti druge mjere prema grupama koje šire govor mržnje upućen novoj američkoj potpredsjednici.

Foto: Gage Skidmore (cc)

Društvena mreža Facebook uklonila je niz rasističkih i mizoginih objava, mimova i komentara o novoizabranoj potpredsjednici Sjedinjenih Američkih Država, Kamali Harris, piše BBC, a takva reakcija je uslijedila nakon što je ta društvena mreža dobila upozorenje od BBC Newsa za tri grupe koje su na svojim stranicama širile govor mržnje, a koje su navodno već opisane kao stranice koje propagiraju rasizam i mizoginiju.

Na stranicama se, između ostalog, širio sadržaj da Harris nije američka državljanka jer joj majka iz Indije, a otac sa Jamajke, kao i komentari u kojima je sugerisano da Harris nije “dovoljno crna” za demokrate. BBC piše da je u nekim objavama pisalo da bi Harris trebalo deportovati u Indiju, dok se u nekoliko mimova ismijavalo njeno ime.

Iako su iz Facebooka saopštili da se sa te društvene mreže uklanja 90 posto sadržaja koji šire govor mržnje i prije nego što takve objave budu označene, BBC piše da ta društvena mreža neće poduzimati druge mjere prema navedenim grupama koje u svojim sadržajima redovno šire govor mržnje upućen novoj američkoj potpredsjednici.

Prema pisanju BBC-a, navedene Facebook stranice imaju veliki broj članova, a navodi se da jedna od njih ima četiri hiljade članova.

Ove godine je zbog navodnih propusta u sprečavanju širenja govora mržnje na Facebooku više od 150 kompanija povuklo svoje oglase sa te društvene mreže, a prema pisanju Guardiana, Facebook se tada susreo sa najvećim bojkotom oglašivača ikad.

U cilju sprečavanja širenja govora mržnje na Facebooku, ta društvena mreža je u oktobru ove godine zabranila negiranje holokausta. Tada je navedeno i da je Facebook u posljednje vrijeme promijenio politiku za širenje dezinformacija i govora mržnje. Uprkos tome, BBC piše da su uočeni propusti u radu Facebookovih alata za moderiranje gdje dolazi do širenja rasizma i govora mržnje.

Kritike Facebooku prošle sedmice uputio je i jedan od savjetnika novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena zbog navodnog pozivanja na nasilje, kao i zbog širenja dezinformacija i teorija zavjere na toj društvenoj mreži neposredno nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Izbor: BBC

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend