26. okt 2021.

Fejsbuk pristao da plaća francuskim izdavačima za vesti

Američka kompanija Fejsbuk i grupa francuskih novinskih izdavača postigli su dogovor prema kojem će francuski nacionalni i regionalni listovi dobijati naknadu za njihov sadržaj koji se deli na toj društvenoj mreži.

Foto: Flickr, Sarah Marshall

Ugovor o licenciranju potpisali su Fejsbuk i udruženje izdavačkih kuća APIG, koje predstavlja 300 francuskih listova, među kojima su Mond, Figaro, Parisjen, Liberasion.

Sporazum će „poboljšati kvalitet onlajn informacija za korisnike interneta i izdavače na Fejsbuku“, saopštila je ta kompanija 21. oktobra.

Finansijski detalji ugovora, visina naknade niti način na koji će se računati, nisu objavljeni.

Fejsbuk je saopštio da će u januaru pokrenuti francusku verziju svog novog proizvoda Fejsbuk njuz, gde će grupa izdavača moći da objavljuje svoje vesti.

Postignut ugovor je deo šireg nastojanja država Evrope, ali i u drugim delovima sveta, da nateraju Fejsbuk i ostale društvene mreže da plate izdavačima za sadržaj koji dele njihovi korisnici.

Mediji su se žalili da internet giganti zarađuju na njima, prodajući oglase povezane sa njihovim vestima a ne deleći zaradu od toga.

Francuska je prva članica EU koja je primenila direktivu Unije o autorskim pravima iz 2019, usvojivši zakon o srodnim pravima novinskih agencija i izdavača.

„Uslovi koje smo postigli omogući će Fejsbuku da primeni direktivu i francuski zakon, istovremeno praveći značajna finansijska sredstva za izdavače Udruženja, posebno one najmanje“, izjavio je predsednik APIG-a Pjer Luet.

Ovaj sporazum se smatra prvom pobedom francuskih medija, ali drugi, teži pregovori sa tehnološkim gigantom Guglom i dalje traju.

Gugl je potpisao sličan načelni sporazum sa francuskim udruženjem APIG ranije ove godine, ali su pregovori o plaćanju stali. Zbog toga je francuski tržišni regulator kaznio Gugl sa 500 miliona evra jer nije u potpunosti ispoštovao dogovor o naknadi za korišćenje vesti.

Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni u novembru, a u međuvremenu će biti urađena procena ostvarenih prihoda, direktno ili posredno, od vesti objavljenih na platformama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend