15. jul 2019.

Fejsbuku kazna od pet milijardi dolara zbog kršenja prava na privatnost

Američka Savezna komisija za trgovinu donela je odluku da kompanija "Fejsbuk" bude kažnjena sa pet milijardi dolara zbog kršenja prava na privatnost.

Savezna komisija za trgovinu vodila je istragu protiv „Fejsbuka“ zbog odavanja ličnih podataka korisnika ove mreže konsultantskoj kompaniji „Kembridž analitika“.

Odluka o kazni za popularnu društvenu mrežu odobrena je sa tri glasa „za“ poslanika Republikanske stranke, dok su „protiv“ bila dva poslanika Demokratske stranke. Američki dnevnik „Njujork tajms“ piše da su demokrate tražile strožu kaznu, kao i da su njihove stranačke kolege kritikovale regulativu kao neadekvatnu.

O kazni još treba da odlučuje građansko odeljenje Ministarstva pravosuđa i nije poznato koliko će to trajati. Ukoliko bude potvrđena to će biti najviša kazna koju je Savezna komisija odredila tehnološkoj kompaniji.

„Fejsbuku“ se stavlja na teret da je omogućio sveobuhvatno stavljanje ličnih podataka o desetinama miliona korisnika na uvid kompaniji koja je koristila te informacije za usmeravanje političkog marketinga u Americi.

Kompanija je u Velikoj Britaniji kažnjena maksimalnom kaznom od 500.000 funti povodom sakandala sa „Kembridž analitikom“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend